- Løkke skifter tone

Vi skulle halvvejs ind i valgkampen. Men nu kommer det, som mange Venstre-folk har ventet på med længsel. Lars Løkke Rasmussen fører mere og mere krigen over i Thornings lejr. Løftebrudsanklagen er nu et af hans skarpslebne våben.

Han bruger måske ikke selve ordet. Men meningen er ikke til at tage fejl af. Et par eksempler: Torsdag eftermiddag på V-pressemøde om partiets sundhedsudspil: Lars Løkke indleder med at erindre om, at Helle Thorning før sidste valg lovede at fjerne overbelægning på hospitalerne og henviser til, at hun dengang kaldte det uværdigt. Men patienterne ligger der endnu.

Og i går på Grundlovsdag på mit spørgsmål om, hvorvidt regeringen har gjort nok for ligestillingen: Igen er første svar, at den vist ikke har gennemført alt det, der stod i regeringsprogrammet med slet skjult henvisning til den øremærkede barsel for mænd, som regeringstoppen sløjfede af lovprogrammet trods højlydte protester både fra S- og R-baglandet.

Eller tag Lars Løkkes egen Facebookprofil, hvor han understreger, at Venstre i modsætning til andre holder, hvad partiet lover.

Selvfølgelig har alle de andre været der længe: Søren Pind, Peter Christensen, Inger Støjberg, Kristian Jensen og, på sundheden, Sophie Løhde. Alle med direkte anklager mod Thorning for løftebrud. Men efter at have fulgt Lars Løkke i valgkamp fra by til by,minus en enkelt fridag, er det mit klare indtryk, at han først hen af vejen har løftet stemmen til kamp mod Thorning om den politiske troværdighed.

Gør grin med medier

Samtidig forsøger han at gøre grin med medier, socialdemokrater og andre politiske modstandere over kritikken af hans berømte Panorama-historie. I Grundlovstalens afsnit om Elise på 100 år, som han mødte i Odense forrige fredag:

”Hun har altid stemt Venstre – 27 gange i alt. Og den 18. juni gør hun det igen. Det er ikke noget, jeg kan dokumentere. Men hun har sagt det til mig – og jeg stoler på folk”.

Trods den blandede tilhørerskare med socialdemokrater i overtal på Metalskolen i Jørlunde ved Slangerup fik han endda bifald og almindelig morskab retur som kvittering. Så det kunne ligne en måde at vende en dårlig sag til sin egen fordel, sådan da. Vi fik i hvert fald den. Alle os, der har stillet kritiske spørgsmål om troværdigheden i eksemplet fra Panorama.

Og hvor Helle Thorning i den seneste duel i søndags på TV 2 nedgjorde hans tal med ”at der vist er gået Panorama i den”, så spiller Løkke nu på den hellige forargelse. Igen fra Grundlovstalen:

”Jeg synes ikke, man skal håne folk. Jeg synes sådan set heller ikke, at det er passende, at man håner en erhvervsleder, der træder frem og sætter fingeren på noget, der er et reelt samfundsproblem”.

En anklage mod Thornings debatstil han følger op på facebook ved at dele historien om, at Panorama-ejeren har overvejet at sætte en advokat på Thorning efter udtalelserne.

Slår gnister

Hvor Lars Løkke Rasmussen i den første partilederrunde og duellen på TV 2 adresserede sin egen troværdighed med en slags undskyldning for de kendte sager, som vi måtte forstå, han havde lært af, så bliver Thornings politiske troværdighed og debatform nu også en kampplads.

Ufarligt er det ikke for ham. Helle Thorning fører stort, når vælgerne i meningsmålingerne tager stilling til de to statsministerkandidaters troværdighed. Ingen behøver dog være i tvivl om, at Venstre synes, at Thorning har haft det alt for nemt hidtil i valgkampen.

Det kommer derfor givet til at slå gnister mellem dem under duellen på DR søndag aften. Løkke bliver ikke så tilbageholdende som forrige søndag på TV 2.

Og så er der endda flere dueller og partilederrunder tilbage. Med halvdelen af valgkampen foran os er intet afgjort. Og slet ikke med tanke på, at op mod en tredjedel af vælgerne måske først beslutter sig endeligt de sidste dage inden valget. Nogle endda først i boksen.