S og R i fælles udspil: Flere skal overleve kræft

Helle Thorning-Schmidt (S) og Morten Østergaard (R) går for første gang i den her valgkamp ud med et fælles valgudspil med titlen 'Investering i vores fælles sundhed'.

Det skete i forbindelse med et besøg på Aalborg Universitetshospital, hvor de to politiske ledere præsenterede sundhedsudspillet, som blandt andet skal sikre, at flere overlever kræft, og at der kommer bedre kommunikation mellem ens egen læge og hospitalsvæsenet.

- Vi ønsker fra finansloven næste år at afsætte 1,9 milliarder kroner til sundhedsvæsnet, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som suppleres af Morten Østergaard:

- For os er det et valg at investere i vores sundhedsvæsen. At vi vil have flere, der overlever af kræft. Vi synes, de danske kræftpatienter fortjener at overleve længere, end de gør i dag.

Han fortsætter:

- Vi skylder personalet og patienterne i takt med behandlingsformer og medicinen udvikler sig, så følger behandlingen med. Vi vil sikre en langt bedre kobling mellem den almindelige familielæge og hospitalsvæsenet.

Lover ikke guld og grønne skove

I alt vil De Radikale og Socialdemokraterne prioritere yderligere 15 milliarder kroner fra 2016 til 2020 til bedre sundhed og ældre. Sundhedsvæsnet får fra 2016 et løft på 1,9 milliarder kroner. 

På det efterfølgende pressemøde spurgte flere ind til, om statsministeren vil give en garanti for, at medicinudgifterne ikke vil betyde, at der må skæres andre steder. Ifølge både regioner og sygehusdirektører truer de stigende udgifter til sygehusmedicin nemlig med at udhule de penge, der er til andre områder. 

Men det ville statsministeren ikke.

- Vi lover ikke guld og grønne skove. Der skal stadig prioriteres i sundhedsvæsnet. Det kan ikke lade sig gøre med nulvækst, fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Der er ikke nogen, der ønsker at bruge en krone mere end nødvendigt på medicinudgifter, og derfor er en af vores bestræbelser at sørge for, at vi får nedbragt vores medicinudgifter. Det ændrer dog ikke på, at vi ønsker, at kræftoverlevelsen skal være bedre, og det kræver, at vi investerer i de lægemidler, der skal til, supplerer Morten Østergaard.

V: Ikke imponeret

Venstre er ikke synderligt imponeret over udspillet, fortæller partiets sundhedsordfører Sophie Løhde til Ritzau..

- Der er grundlæggende ikke noget nyt i det, de fremlægger. Ingen nye initiativer, ingen nye penge, siger ordføreren.

-  Men det er rigtig positivt, at regeringen nu støtter Venstres forslag om at give patienterne en patientansvarlig læge. Det er jeg glad for.

Udspillet består af fire overordnede initiativer som lyder:

- Endnu flere skal overleve kræft 

- Ældre patienter og borgere med kroniske sygdomme skal have bedre behandling og pleje

- Nye lægemidler og behandlingsmetoder

- Højere kvalitet i sundhedsvæsnet