Dronningen får kritik: Kan være med til at afgøre valget

Den 15.6 slår Dronning Margrethe et smut forbi Færøerne, hvor hun skal besøge lagmand, Kaj Leo Johannesen, og det møder stor politisk kritik. Både i Danmark og på Færøerne. Det skriver DR på deres hjemmeside.

Dronningen bliver brugt politisk

Det er i sig selv ikke et problem, at dronningen besøger Færøerne. Problemet er, at hun vil blive brugt politisk, da der er særdeles tæt løb om de to færørske folketingsmandater.

Dronningens besøg vil naturligvis give den siddende lagmand, hvilket svarer til en statsminister, massiv medieomtale, og kan derfor vise sig at være afgørende for både det færørske og danske valg. Det vurderer Nyhedschef, Liljan Weihe, på KVF, der er den største mediestation på Færøerne:

-  Problemet med dronningens besøg er, at hun vil blive brugt politisk, udtaler hun til DR.

Modstander ikke bekymret

Der er lagt op til en tæt afgørelse, når danskerne skal til stemmeurnen den 18.6. Det samme er tilfældet på Færøerne, hvor der er dødt løb om de to folketingsmandater. Den siddende lagmand vil med meget stor sandsynlighed pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, og partiet får historisk set ofte det ene af de to færørske mandater. Den formodede medieeksponering kan være med til at hjælpe Kaj Leo Johannesen, der har haft det svært i de seneste meningsmålinger, hvilket har skabt tvivl om hans kandidatur.

Kaj Leo Johannesens politiske modstander, Sjurdur Skaale, der vil pege på Helle Thorning-Schmidt, er ikke så bekymret for medieeffekten, men udtaler alligevel til DR, at han finder timingen en lille smule underlig:

- Hvis jeg var rådgiver ved hoffet, ville jeg måske anbefale, at hun udsatte sin rejse til efter valget. Man kan vel næppe forestille sig, at dronningen spadserede sammen med Lars Løkke Rasmussen eller Helle Thorning-Schmidt dagen før et valg.