Tørfisk - også en del af valgkampen

Fiskerne ved Vesterhavet har tørret og spist dabs i århundreder. For fire år siden blev det forbudt at sælge de tørrede fisk i butikkerne. Og nu er tørfiskene på vej ind i valgkampen ved siden af en række større – og måske vigtigere – emner som dagpengereform og kvalitet på sygehusene.

Set fra Hvide Sande er problemet, at Fødevarestyrelsen har forbudt salget af de tørrede dabs, fordi de hænger og tørrer udenfor, hvor måger kan klatte på dem og katte og hunde æde af dem.

Men det giver de lokale ikke meget for.

- Vi har solgt dabs mange år herude, hvor de er tørret, og der er ingen, der har observeret, at der har været en måge og klattet på dem. Hvis vi skulle være så uheldige, at der kom en måge og klattede på dem, så gør det ikke noget, fordi du hiver skindet af for at spise den, og det kan ikke trænge igennem det her. Det er det samme med et æble, der hænger på et æbletræ, eller jordbær i en mark. Dem kan fugle også klatte på, siger Anders Søegaard fra Hvide Sande Røgeri.

Og det er der politikere, der godt kan se det urimelige i. Mette Bock fra Liberal Alliance har ligefrem lavet en valgvideo om tørfisk – med nu godt 140.000 visninger på Facebook.

- Mens politikerne svinger rundt med milliarderne, så sker der nedenunder radaren noget som gør, at en gammel tradition med tørrede fisk her i Vestjylland ikke lov til at overleve.  Det er det glade vanvid. Vi er ved at få en stat, som bestemmer så meget, at livet i de lokale samfund langsomt er ved at blive kvalt, siger Mette Bock.

Tørfisk - hvad er det?

Dabs – eller Bakskuld, som de også kaldes – er tørrede fladfisk, normalt isinger.

De lægges i saltlage, og derefter hænges de op på tørresnore i den salte vind ved Vesterhavet.

De salte fisk spises enten som de er eller kogte, ristede eller stegte.

I gamle dage var de tørrede fisk en almindelig del af kosten, også blandt fiskerne til havs, der tørrede dabs i sejlene.

Lokalt kaldes de tørre fisk ”Hvide Sande sushi”.