Løkke afviser: Jeg har genfortalt historien korrekt

Efter et overstået virksomhedsbesøg i Greve fik en række journalister mulighed for igen at spørge ind til Lars Løkke Rasmussens historie om en ansat i virksomheden Panorama, der ikke ville have et arbejde, fordi det bedre kunne betale sig at være på offentlig forsørgelse.

Her fastholder Venstre-formanden, at historien holder - selv om han ikke selv har snakket med den person, der angiveligt hellere ville være på kontanthjælp.

- Det er fuldt dokumenteret. Jeg har talt med en arbejdsgiver, som fortæller om en helt konkret situation i hans virksomhed, og hvorfor skulle jeg ikke have tillid til ham?

- Han kan jo have misforstået situationen?

- Jamen, det må I så tale med ham om, lyder det korte svar fra Løkke, der understreger, at hans troværdighed skal måles på, om det han genfortæller, er rigtigt.

Løkke: Vil ikke nævne navne

TV 2's politiske journalist Peter Lautrup-Larsen bad efterfølgende Lars Løkke Rasmussen om navne på de virksomheder, som ifølge Venstre-formanden har oplevet de samme problemer som Panorama:

- Jeg hører det, men det er ikke min opgave her at stå og udlevere nogle bestemte virksomheder, siger Løkke og tilføjer:

- Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er Danmark et af de lande, hvor forskellen mellem at have et lavtlønnet job og være på overførselsindkomst, er mindst, og det skaber nogle udfordringer.

3F sår tvivl om historiens ægthed

Efter historien om Panoramas kontanthjælpsmodtager ramte nyhedsstrømmen er fagforeningen 3F faret i flæsket på Løkke og har anklaget ham for at fifle med historien, som foreningen ikke mener, kan være sand.

- Jeg ved ikke, hvem den kontanthjælpsmodtager, som Lars Løkke Rasmussen taler om, er. Jeg har spurgt på Jobcentret i Høje Taastrup, men de kunne ikke bekræfte forløbet, siger lokalformand hos 3F i Høje-Taastrup, Jan Richelsen.

Også flere socialdemokrater har benyttet lejligheden til at kommentere historien. Heriblandt Helle Thorning-Schmidt (S), der tidligere torsdag sagde, at 'hun undrede sig over, om eksemplet kunne være rigtigt', og fødevareminister Dan Jørgensen (S), der forlanger dokumentation for Lars Løkke Rasmussens fortælling.

Enhedslisten beskylder Venstre for at manipulere debatten om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde

- Venstres problem er, at de ikke dokumenterer deres påstand om, at det ikke kan betale sig at arbejde. Derfor finder de på alle mulige falske eksempler og fordrejede opstillinger, lyder det fra Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen.

'Vi genkender problemet'

Det er dog ikke alle, der er mod Lars Løkke. I BC Hospitality Group, der er en af Danmarks største virksomheder inden for hoteller, konferencer mv., genkender man det billede, som Venstre-formanden forsøger at skitsere med sin historie.

 - Det er sådan, at når man laver et ganske simpelthen regnestykke på, hvad der udbetales om måneden, så er der rigtig mange af dem, der er på overførselsindkomst, for hvem det ikke kan betale sig at arbejde. Det gælder fx en kontanthjælpsmodtager, som er eneforsørger med et barn under to år. Når man har betalt transporten og har mistet sin friplads i daginstitutionen, så har man faktisk færre penge i lommen, siger koncerndirektør  Allan Agerholm

Direktør giver mail-svar

Tilbage i Greve forsøgte de fremmødte journalister flere gange at få et svar på, hvorfor Lars Løkke genfortæller en historie, som han ikke har faktatjekket, men svaret forbliver det samme.

- Jeg har fuld tillid til virksomhedsejeren, og jeg vil tro, at han gerne vil bekræfte historien - alt andet ville undre mig.

Torsdag eftermiddag har direktør Morten Broager i en mail til Ritzau skrevet, at Lars Løkke Rasmussen 'gengiver ham korrekt'. 

TV 2 har siden onsdag forsøgt at komme i takt med direktøren, men han har fortsat ikke reageret på vores mange henvendelser. Vi ville blandt andet gerne vide, hvad hans engagement i Venstre er, efter det tidligere i dag kom frem, at han brugte onsdagen på at hænge valgplakater op for Venstres Tina Nedergaard. 

Det sagde Lars Løkke Rasmussen:

"For et par måneder siden besøgte jeg en lille servicevirksomhed, Panorama i Taastrup. En lille virksomhed, der lever af at gøre rent, ordne folks haver, vaske trapper og den slags.

Ejeren, der hedder Morten, fortalte, at han for noget tid siden ansatte en kontanthjælpsmodtager, der gerne ville have et arbejde, hvor han kunne tjene sine egne penge og kunne forsørge sin egen familie.

Og i starten gik han til den. Han mødte regelmæssigt og til tiden. Men efter et par måneder kom manden til Morten, for han havde siddet derhjemme og regnet på, hvad han havde ud af at møde klokken fem om morgenen og knokle hele dagen.

Og han var ikke tilfreds med det regnestykke.

Forskellen mellem at arbejde og være på kontanthjælp var for lille, og derfor ville han have mere i løn. 20 kroner i timen – ellers kunne han lige så godt vende tilbage til sit liv på overførselsindkomst.

Morten han blev frustreret. Hos ham får overenskomstmæssig løn. Det løber rundt, men der er ikke plads til lønstigninger.

Og enden på det hele blev at manden sagde op.

Se historien fra Panorama er en historie fra det Danmark jeg ikke ønsker.

Hvis man kan arbejde, så skal man arbejde."