Trods knusende måling: Derfor kan valget komme torsdag

En dugfrisk måling fra Voxmeter viser endnu engang, at regeringen og Helle Thorning-Schmidt står til et massivt nederlag, men chancerne for at statsministeren udskriver valg i denne uge, er alligevel store.

Det vurderer politiske kommentator Søs Marie Seerup overfor TV 2.

Hun baserer primært sin analyse på, at kilderne på Christiansborg peger på denne uge, og samtidig mener Søs Marie Seerup, at valgforberedelserne allerede er så godt i gang, at det kan være svært at stoppe nu.

- Toget kører med så høj fart, at det kan blive svært at bremse. Man har kørt kampagner hele foråret, og det kan simpelthen være svært at stoppe igen. Det har været tiltænkt, at valget skulle komme her i foråret, siger Søs Marie Seerup.

Og ifølge Søs Marie Seerup er torsdag bedste bud på en valgudskrivelsesdag. Om morgen skal hun mødes med den britiske premierminister David Cameron og efter at have mødt pressen side om side med sin britiske kollega, kan hun så udskrive valget senere samme dag.

Gode beskæftigelsestal

Kommentatoren vurderer, at chancerne er 60/40 med denne uge som favorit.

- Indtil denne uge er gået, vil jeg formode, at der bliver udskrevet i denne uge. Men der er en lille usikkerhed i baghovedet, fordi målingerne absolut ikke er til valg.

Hvad der yderligere argumenterer for, at valget kommer i denne uge, er den økonomiske redegørelse, som regeringen offentliggør torsdag.

Ifølge DR, der allerede har set dele af redegørelsen, afblæser regeringen den økonomiske krise med blandt andet positive beskæftigelsestal.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser således, at beskæftigelsen i den private sektor er steget med 38.000 fra andet kvartal af 2013 til udgangen af 2014. De positive beskæftigelsestal er yderligere fortsat med at stige i 2015.

Efterårsvalg er starten på en frisk

Hvad der derimod taler klart og tydeligt imod et valg, er de mange målinger, som gang på gang viser et klart flertal til blå blok med Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

- Venter statsministeren til efteråret kan der være kommet ro på nogle af møgsagerne, og man får chancen for at komme solbrændt tilbage og starte lidt på en frisk. Det samme gælder danskerne, der vil være i et bedre humør efter sommerferien.

I den seneste måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, står blå blok til at kunne danne flertal med 52 pct. af stemmerne, mens 48 pct. af stemmerne går til rød blok. I den måling er Alternativets stemmer medregnet. Kommer partiet ikke over spærregrænsen hedder det i stedet 46,9 procent og 82 mandater til rød blok mod 53,1 procent og 93 mandater til blå blok.