Venstre: Der skal placeres et ansvar

- Det handler om at få placeret et ansvar, så der kan være klare linjer om, hvad der sker. 

Sådan lyder det fra Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen, efter at det lørdag kom frem, at SKAT igennem flere måneder bevidst har nedprioriteret sager, hvor boligejere betaler for meget i ejendomsskat. 

Det er sket på trods af direkte ordrer fra tidligere skatteminister Morten Østergaard (R), der for mere end et år siden krævede, at SKAT skulle få bragt orden i sagerne. 

Det drejer sig om sager, hvor der ikke er nogen tvivl om, at ejendomsvurderingen er sat for højt. Således afgjorde vurderingsankenævnet i 2014, at det også skal have betydning for naboejendomme, når en ejendom er blevet vurderet for højt.

Og nu vil Venstre altså vide, hvad der egentlig er foregået, når SKAT vælger at trodse politiske ordrer fra ministeren.

Bevidst nedprioritering

Hvorvidt skatteministeren, der i dag er Benny Engelbrecht (S), har været bevidst om nedprioriteringen vides endnu ikke, og det vil Torsten Schack Pedersen grave dybere i.

- Det er svært at finde ud af, hvor meget Skatteministeren egentlig har vidst i den her sag. Enten har Skatteministeren vidst, at man har nedprioriteret de her sager, og at boligejerne har måttet vente på at få rettet op på de fejl, der er begået. Eller også så har SKAT handlet i direkte strid med et klart politisk ønske om, at de her sager, de skal afvikles hurtigt. Uanset hvad, så er der altså store problemer med det, der er sket. 

At SKAT har nedprioriteret sagerne, indrømmer myndigheden selv i en redegørelse til Folketingets Ombudsmand.

Ifølge direktør i SKAT, Jesper Rønnow Simonsen, er nedprioriteringen sket, fordi der har været andre presserende opgaver, som SKAT af lovmæssige årsager har været nødsaget til at prioritere før ejendomsskatte-sagerne.

- Det var sådan, at i slutningen af året 2014 kunne vi se, at vi havde en risiko for, at der var nogle lovbestemte frister, vi ikke kunne overholde, hvis vi ikke lavede en omprioritering af de ressourcer og kompetencer, vi har til rådighed til vores opgaveløsning, siger direktøren til TV 2.

Han udtrykker samtidig beklagelse over, at SKAT har været nødt til at nedprioritere boligejerne i ejendomsskatte-sagerne.

- Jeg vil gerne beklage, at der har været sager, der har taget ganske, ganske lang tid, og derfor er jeg selvfølgelig også meget opmærksom på at få kortet sagsbehandlingstiden ned. Det har vi gjort, og nu får vi afsluttet de sager, vi kender på nuværende tidspunkt i indeværende år, siger Jesper Rønnow Simonsen.

Tilliden til SKAT er svækket

Politisk kommentator og chefredaktør ved Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg, mener, at sagen er med til svække befolkningens tillid til SKAT. 

Det skyldes også den store udskift af ministre, der har været i Skatteministeriet under først SRSF-regeringen og senere SR-regeringen.

SF's skatteordfører og tidligere skatteminister, Jonas Dahl, mener, at det er stærkt bekymrende, at SKAT går egne veje i så vigtig en sag:

- SKAT kan ikke bare ændre på de politiske signaler, der kommer. Derfor synes jeg sådan set, at det her er en bekymrende sag, siger Jonas Dahl til TV 2 og fortsætter:

- Hvis det er ressourcerne, der er problemet, så vi jeg da opfordre Benny Engelbrecht til at indkalde Folketingets partier, således at vi kan tilvejebringe det nødvendige mandskab. Vi kan simpelthen ikke være bekendt overfor de borgere, der har klaget, at de skal vente nærmest i årevis nu i nogle sager, som er ret simple.