Mikkelsen: SKAT spreder utryghed i familien

- Det er et fundamentalt brud på vores demokratiske rettigheder. På denne måde skaber SKAT utryghed og usikkerhed. Og det er jo familier med børn, der skal vende hver en håndøre for at se, om de har råd til at sidde i deres bolig.

Sådan lyder dommen fra De Konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen, efter det er kommet frem, at SKAT bevidst har nedprioriteret klagesager fra boligejere, der har betalt for meget i ejendomsskat.

- Det er chokerende, at man bevidst har syltet sager, hvor folks boligøkonomi har været på spil, siger Brian Mikkelsen til TV 2.

Nedprioriteringen har blandt andet betydet, at omkring 200 grundejere i Brønshøj har betalt 10.000 kroner for meget i grundskyld om året. I Hørsholm har SKAT ligeledes undladt at sætte grundværdierne ned, selv om Vurderingsankenævn Nordsjælland i 24 afgørelser har afgjort, at grundværdierne er sat for højt.

Forkert prioritering

Brian Mikkelsen kritiserer desuden, at man hos SKAT i stedet har prioriteret strammere regler og en stadig mere intensiv jagt på skyldnere - blandt andet ved at skaffe sig adgang til borgeres private ejendom.

-  Det burde jo være et grundlæggende princip, at man altid er på borgernes side og sørger for at give dem de penge, man skylder. I stedet har man opprioriteret, at man for eksempel uden dommerkendelse kan gå ind i folks haver. Man har jagtet folk for få håndører, siger Brian Mikkelsen.

Direktør i SKAT Jesper Rønnow har blandt andet forklaret nedprioritering med, at andre sager var mere presserende.

- Ved årets afslutning kunne vi se, at vi havde en række opgaver med vurdering af et stort antal ejendomme, hvor vi blev nødt til at prioritere vores kompetencer, og vi besluttede, at der var nogle opgaver vi måtte ligge, siger han til TV 2.

Brud pĂĄ borgeres rettigheder

Den undskyldning giver Brian Mikkelsen imidlertid ikke meget for.

- Selvfølgelig skal man prioritere, men der er tusindvis af ansatte i SKAT. Den grundlæggende præmis i et retssamfund må jo være, at hvis man har penge til gode hos staten, så skal man have dem. Og det skal prioriteres, fremfor at man nidkært og emsigt jagter folk, som skylder SKAT små håndører, siger han.

Samtidig mener skatteordføreren, at problemet lige så meget er et politisk anliggende.

- Det er et problem for SKAT, men det er ogsĂĄ et politisk problem, at man ikke har taget hĂĄnd om det, og har fĂĄet ryddet op i den bule, som SKAT efterhĂĄnden er med fejl og stribevis af sager som disse, siger Brian Mikkelsen.Â