Bertel Haarder gav forkerte oplysninger til Folketinget

Tidligere sundhedsminister Bertel Haarder har givet Folketingets finansudvalg forkerte oplysninger i forbindelse med udviklingen af det stærkt kritiserede sundhedsprojekt Det Fælles Medicinkort (FMK). Det skriver Søndagsavisen.

De forkerte oplysninger blev givet til finansudvalget for at få godkendelse til at anvende 200 millioner kroner på udviklingen af FMK.

- Det ser ikke kønt ud, siger professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet Bent Greve og fortsætter:

- Ministeriet skal give korrekte oplysninger, så finansudvalget ikke træffer en beslutning om at uddele pengene på de forkerte præmisser. Havde man viden om, at FMK ikke kunne blive færdigt i 2011, men først i 2012 eller 2013, er det kritisabelt, siger han.

De forkerte oplysninger optræder i et notat fra marts 2011, som er stilet til finansudvalget og underskrevet af Bertel Haarder, der i dag er folketingsmedlem for Venstre og næstformand for Folketinget.

Endnu ikke i brug

I notatet forklarer den tidligere minister, at FMK ville kunne tages i brug i alle landets kommuner i løbet af 2011. 

Samtidig står der i notatet, at en indledende test af FMK havde vist, at løsningen var klar til at blive taget i brug i Danmark. 

Men Sundhedsministeriet havde allerede fået at vide, at adskillige kommuner først kunne være klar med projektet i 2012 eller 2013. Desuden viste de indledende tests af FMK-systemet store behov for at rette fejl og mangler, inden det kunne tages i brug.

I dag er Det Fælles Medicinkort endnu ikke taget i brug i kommunerne. Projektet er blevet fire år forsinket, har kostet mere end 330 millioner kroner og har været skyld i talrige fejl, som har været til fare for patienterne. 

Haarder beklager

Bertel Haarder beklager forløbet.

- Det er beklageligt, og jeg er ked af, at der under min vagt som indenrigs- og sundhedsminister er blevet afgivet et ukorrekt svar, der stillede i udsigt, at medicinkortet kunne være klar i 2011, selvom kommunernes forventning var 2012. Den slags overoptimisme og skønmaleri skal undgås, også selvom det i dette tilfælde kun gør et enkelt års forskel, skriver han i en skriftlig kommentar til Søndagsavisen.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter