Her er de dårligst normeret: - Det er rigtig skidt

Der kommer ikke minimumsnormeringer, slog regeringen fast i deres præsentation af børnepakken ’En god start på livet for alle børn’ torsdag.

Det frustrerer pædagog og tillidsrepræsentant Dorthe Koldkjær Godiksen, der arbejder i Solstrålen Trekroner i Jammerbugt Kommune – kommunen med landets dårligste normeringer.

- Det er rigtig skidt. Vi har brug for det for at være sikre på, at vi kan lave et ordentligt pædagogisk tilbud. Rigtig mange steder er vi for få voksne til, at vi kan tage os af de børn, vi har, med særlige behov. Og dem får vi flere og flere af.

Frygter udspil ikke giver flere pædagoger

En opgørelse foretaget af KORA viser, at der i Jammerbugt Kommune i 2012 var én medarbejder til 4,52 børn i alderen 0-2, mens der var én medarbejder til 7,93 børn i alderen tre til fem år.

Til sammenligning var der på landsplan i gennemsnit 3,6 børn i alderen 0-2  pr. medarbejder og 6,8 børn i alderen tre til fem pr. medarbejder.

- Det er frustrerende, at man ikke altid er tilfreds, når man går hjem, fordi man tænker, at man kunne have gjort noget mere for nogle af børnene, men ikke havde mulighed for det, fordi man stod med nogle andre, siger Dorthe Koldkjær Godiksen.

Og selv om regeringen i deres børnepakke har afsat 1,25 milliarder til mere personale, så frygter hun, at de penge aldrig kommer helt ud på de enkelte stuer og gør en forskel.

- Det hjælper, hvis vi kan være sikre på, at kommunen søger om pengene og bruger dem til flere pædagoger. Men de penge, der tidligere blev afsat til børneområdet, dem har vi altså ikke mærket noget til, og bekymringen er, at der sker det samme her.

- Det er rigtig svært at leve op til den pædagogiske læreplan, folketinget har besluttet, vi skal. Vi er ikke voksne nok til eksempelvis at tage børnene med på tur.

Skrøbelig hverdag

Står det til pædagogernes fagforening BUPL, skal der indføres minimumsnormeringer, som betyder, at der er en medarbejder til tre vuggestuebørn og en medarbejder til seks børnehavebørn.

For Dorthe Koldkjær Godiksen er håbet, at normeringen blandt børnehavebørn er én medarbejder til kun fem børn.

- Jeg håber, det kan være en til fem, selv jeg ved, det er urealistisk. Men vi har i dag mange børn, som har nogle særlige behov. Mange flere end vi havde for 15 år siden. For at kunne hjælpe dem bedst muligt og gøre dem klar til livet, så skal der være personale nok til at hjælpe dem.

- Jeg har været pædagog i 17-18 år, og dengang kunne vi faktisk klare hverdagen, hvis vi manglende en eller to. I dag er der sådan, at i det sekund, vi bare mangler en, så kan vi ikke gøre de ting, vi har planlagt, fordi vi er så dårligt normeret.

Et babyskridt

Både BUPL, SF og Enhedslisten har krævet, at der er indføres minimumsnormeringer.

- Regeringens børnepakke ser ud til at være et skridt i den rigtige retning. Men jeg er bestemt ikke imponeret over ambitionsniveauet. Jeg vil kalde det et babyskridt i den rigtige retning, siger SF’s formand Pia Olsen Dyhr.

Enhedslisten mener, at regeringen forspilder en chance:

- Vi har igen og igen set, at puljer med flere penge til pædagoger desværre ikke nødvendigvis betyder flere ansatte i daginstitutionerne. Den eneste måde at sikre flere voksne til vores børn i daginstitutionerne er at indføre minimumsnormeringer. Det vil regeringen ikke. Her forspilder regeringen en gylden chance, og det går ud over vores børn, siger partiets politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Fakta om børnepakken

Torsdag præsenterede regeringen sin længe ventede børnepakke "En god start på livet for alle børn". 

Regeringen afsætter i perioden 2016-2019 i alt 2,5 milliarder kroner til et samlet løft af dagtilbudsområdet. 

Hovedelementerne i børnepakken er blandt andet:

* Midler til mere pædagogisk personale og et løft af kompetencerne * Styrket kvalitet for de 0-2-årige * Bedre trivsel for alle børn * Bedre læring og sammenhæng til skolen * Sprogvurdering af 3-årige børn i dagtilbud. Udvidelse af målgruppen for obligatorisk 30 timers dagtilbud. * Styrket sammenhæng mellem dagtilbud, fritidstilbud og skole. 

Kilde: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

Sådan er normeringerne

* Der er i dag cirka 10 procent flere børn per pædagogisk personale end i 2009.

* Der mangler 4400 pædagoger og medhjælpere, hvis normeringen i dag skulle svare til niveauet i 2009.

* Udviklingen har betydet, at der per fuldtidsansat i dag i gennemsnit er 3,5 børn i aldersgruppen 0-2 år og 6,7 børn i aldersgruppen 3-5 år.

* 58 procent af de ansatte har en pædagoguddannelse.

Kilde: BUPL