Ny rapport: For mange ældre ryger tilbage på sygehuset

For mange skrantende ældre bliver genindlagt på danske hospitaler, selvom det i realiteten kan undgås.

Det viser en ny rapport fra Danske Regioner, KL og Sundhedsministeriet. Den afslører nemlig, at der er er stor forskel på, hvor gode regionerne er til at forebygge genindlæggelser blandt patienter over 65 år.

Derfor skal man i regionerne blive bedre til at lære hinanden, hvordan de unødvendige genindlæggelser kan forebygges. Det mener Ældre Sagen, der blandt andet efterlyser en mere ensartet indsats inden for genoptræning.

- Hvis man venter mere end en uge med genoptræning, så mister svækkede ældre cirka tyve procent af muskelkraften. Det er simpelthen så nødvendigt, at de kommer i gang med genoptræningen med det samme. Derfor bør de gode kommuner lære de øvrige, hvordan det skal gøres, siger direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup til TV 2.

Krav til genoptræning

Det er hovedsageligt kommunerne i Region Sjælland, der fra 2013 til 2014 har set en stigning i antallet af genindlæggelser blandt ældre. Samtidig har man i Region Nordjylland i samme periode oplevet et markant fald.

Derfor mener Bjarne Hastrup, at regeringen bør stille flere krav til regionerne omkring genoptræning, samt de såkaldte færdigbehandlingsdage, hvor ellers raske ældre venter på at blive udskrevet.

- Man kunne for eksempel fra regeringens side fastslå, at der skal være maksimalt én uges ventetid ved genoptræning, siger han.

DF: Straf de dårlige regioner

Og det er ikke kun Ældre Sagen, der efterlyser en mere konsekvent linje over for regionerne. Også hos Dansk Folkeparti vil man have strammet kravene, fortæller partiets sundhedsordfører Liselott Blixt.

- Alle skal kunne få den samme gode behandling, uanset hvor man bor i Danmark. Derfor er det vigtigt, at vi følger op på det her, siger hun til TV 2.

Derfor mener hun, at kommunerne skal straffes på pengepungen, hvis de er for langsomme til at tilbyde genoptræning og aflastning til de udskrevne patienter.

- Jeg mener, at man i kommunerne godt kan finde pengene til de nødvendige aflastningstilbud, da det jo i længden koster flere penge, hvis de ældre bliver genindlagt. Vi skal sikre, at de ældre får den rigtige behandling. De skal ikke udskrives, før de er klar, og når de er færdigbehandlede, skal de hjem til kommunen hurtigst muligt, siger hun.

Enhedslisten åben for lovkrav

Også hos Enhedslisten er man positivt stemt over for strammere krav til regionerne, fortæller sundhedsordfører Stine Brix.

- Vi skal have et kommunalt sundhedsvæsen, som kan noget mere og har flere ressourcer, end vi har i dag. Men der er også patienter på sygehusene, der simpelthen bliver udskrevet for hurtigt, så det både i kommunerne og på hospitalerne, at der er plads til forbedring, siger hun til TV 2.

Derfor mener Stine Brix også, at det kan være en god idé med fastere regler omkring genoptræning.

- Genoptræning er centralt i forhold til at forebygge genindlæggelser. Jeg synes, at man godt kan formulere et krav om det i loven, så regionerne ved, hvad de skal leve op til, siger hun.