Klimaminister: Vi kan ikke annullere fracking-tilladelse i Danmark

Boringen efter skifergas har den seneste tid skabt stor debat, især i Nordjylland, hvor de første boringer finder sted.

Senest er skifergas kommet på byråds-dagsordenen i tre nordjyske kommuner, Aalborg, Frederikshavn og Hanstholm, som alle skal stemme om, hvorvidt de skal sende et brev til regeringen, hvor de beder om at få stoppet både prøveboringer samt decideret indvinding af skifergas.

Det sker, fordi indvindingen af skifergas sker med metoden fracking, der er mistænkt for at kunne skade miljøet.

Men selv hvis de nordjyske kommunalbestyrelser skulle blive enige om at sende et brev til regeringen, vil deres krav ikke blive efterkommet.

Klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) fortæller til TV 2, at tilladelsen til de kontroversielle boringer ikke kan opsiges, omend han har forståelse for kommunernes bekymring:

- Der er blevet givet en efterforskningstilladelse allerede af den tidligere regering og faktisk også en tilladelse til at indvinde skifergas, hvis de finder det. Den tilladelse har Total (firmaet, der foretager prøveboringer, red.) investeret tillid til, og den kan vi ikke trække tilbage.

- Jeg vil selvfølgelig modtage henvendelsen fra de her kommuner, hvis de ikke ønsker indvinding, men jeg må sige, at tilladelsen er givet, og det er ikke bare sådan noget, man trækker tilbage med et pennestrøg, siger ministeren.

Rasmus Helveg Petersen påpeger, at tilladelse til fracking ikke er det samme som tilladelse til at svine.

- Det er jo ikke sådan, at Total har en tilladelse til at lade være med at passe på miljøet. Så jeg må sige, at det der med metoden (fracking, red.), den har de fået en tilladelse til at indvinde skifergas med. Men de har ikke fået en tilladelse til at lade være med at overholde de strenge miljøkrav, vi stiller op.

Hos SF er man enige i, at man ikke kan annullere tilladelsen, da dette kan komme til at koste milliarder i erstatning til Total. I stedet har man en anden løsning til at stoppe fracking i Danmark:

- Jeg taler ikke om et forbud. Jeg taler om, at man skal stille nogle meget skrappe miljøkrav, så det i virkeligheden ikke er muligt, siger formand for partiet, Pia Olsen Dyhr.

Prøveboring stoppet efter en dag

Selvom Total, der er verdens femtestørste energiproducent, altså har tilladelse til at indvende gas med fracking i Danmark, så forsikrer klimaministeren, at der ikke vil blive givet tilladelse til andre selskaber. Begrundelsen er, at skifergas ligesom kul er dårligt for miljøet:

- Kul er det værste, men skifergas er også slemt. Vi har i dag gode alternativer til begge dele. Det har vi i form af vind, i form af biomasse, geotermi og andet. Så der er ingen grund til, at vi begynder at livsforlænge en økonomi baseret på fossile brændstoffer. Uanset om det kun er halvt så forurenende som kul, så er det stadigvæk skadeligt, siger han til TV 2.

Total påbegyndte tidligere i maj de første prøveboringer ved selskabets boretårn i Dybvad i Frederikshavn Kommune. Processen blev dog allerede stoppet efter en enkelt dag, da Total anvendte et kemikalie, som det ikke havde opgivet i VVM-undersøgelsen.

Fracking er en metode, hvor man borer dybt ned i undergrunden for at hente gas i et skiferlag, der ellers er svært tilgængeligt.  For at udvide sprækkerne i skiferlaget pumpes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i jorden. Du kan læse mere om skifergas og fracking her.

OVERBLIK: Udvinding af skifergas i Danmark

Verdens femtestørste energiselskab, franske Total, står bag en prøveboring efter skifergas ved Dybvad i Nordjylland.

En egentlig udvinding af skifergas ligger formentlig en håndfuld år ude i fremtiden.

Her kan du læse, hvordan forløbet har været i Danmark:

Juni 2010: VK-regeringen gav tilladelse til efterforskning af skifergas i et område, der dækker næsten hele Vendsyssel i Nordjylland. Licensen gælder i seks år.

Juni 2012: Aktiviteten i området er begrænset, da arbejdet primært har bestået af research.

Juni 2014: Frederikshavn godkendte med 27 ud af 31 byrådsmedlemmer prøveboring efter skifergas, som når ned i fire kilometers dybde og skal vise, om der er gas i skiferlagene i den nordjyske undergrund.

April 2015: 15 aktivister fra Greenpeace kravlede over et hegn og truede med at blive der "længe". Alle blev sigtet for ulovlig indtrængning.

Arbejdet er løbende blevet udsat på grund af klager, fejl og indgreb fra miljøaktivister.

4. maj 2015: Prøveboringen startede og forventes at tage to måneder. Derefter skal borekernerne fra skiferlagene analyseres, hvilket kan tage yderligere nogle måneder.

5. maj: Allerede dagen efter afgjorde Energistyrelsen, at borearbejdet skulle indstilles, da Total havde benyttet et kemikalie, der ikke er omfattet af den eksisterende miljøvurdering. Det drejer sig om produktet Null Foam.

8. maj: Energistyrelsen modtog redegørelse fra Total, hvori det franske firma har beskrevet, hvordan det vil sikre, at der ikke fremover sker fejl.

12. maj: Energistyrelsen er klar til at ophæve suspendering, når alle nødvendige tilladelser er indhentet.

18. maj: Aalborg Byråd stemmer ved et møde om, hvorvidt kommunen skal sende et brev til Miljøministeriet om ikke at tillade prøveboringer i Aalborg. Også byrådene i Frederikshavn og Hjørring skal senere i maj stemme om et lignende brev.

Juni 2015: Finder man formentlig ud af, om der er skifergas i Nordjylland, og så skal det undersøges, om man rent fysisk kan få gassen til at flyde.

En egentlig produktion kan tidligst komme på tale i 2020.

Kilder: Energistyrelsen, Skifergas.dk, Ritzau.