Danmark sender fly til overvågning i Middelhavet

Danmark bidrager med et Challengerfly til overvågning for at afhjælpe migrationsproblemet i Middelhavet.

I første omgang varer bidraget sammenlagt 40 dage og tilknyttes Frontex-operationen Triton, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) efter et møde med sine europæiske kolleger i Bruxelles.

- Dermed giver vi et vigtigt bidrag til, at man har et overblik over, hvad der sker. Danmark har viljen og evnen til at hjælpe.

- Vi har sagt til Frontex, at det er det, vi kan stille med, og det har Frontex sagt ja tak til, for der er brug for bedre overvågning, og det kan Danmark levere, siger Nicolai Wammen.

Hundredvis af druknede i Middelhavet

Diskussionen er blusset op på ny, da flere end 1500 mennesker i år har mistet livet på det åbne hav i forsøget på at nå Europas kyster.

For en måned siden kæntrede en båd ud for Libyens kyst, hvor 800 mennesker ifølge FN mistede livet.

I forvejen har Danmark forpligtet sig til at bidrage med 22 personer, der skal deltage i Frontex-operationer, som er Det Europæiske Grænseagentur, der står for sikkerheden ved EU's ydre grænser.

Klar til flådeaktion

Triton er EU's kystbevogtningsprogram, som patruljerer ved EU's kyster.

EU's forsvars- og udenrigsministre er klar til at godkende rammen for en flådeoperation, som skal sænke de både, som skal bruges til at transportere migranter over Middelhavet.

Danmark kan ikke være med på grund af det danske forsvarsforbehold, men bidrager i stedet til EU's grænsebevogtning i Middelhavet.

Danmark har også tilbudt bidrag i form af terrængående køretøjer fra Beredskabsstyrelsen og containerbaserede kontormoduler til Poseidon Sea-operationen i farvandet ud for Grækenland.