Thulesen-Dahl: Europa bør kopiere 'den australske model' nu

Australien har løst sit problem med bådflygtninge ved at tvinge bådene til at vende om på havet og derved nægte dem asyl i Australien. Det betyder, at der stort set ikke ankommer nogen flygtninge med båd til de australske kyster.

Og det er en løsning, som Europa bør kopiere hurtigst muligt, mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen-Dahl, der vil sætte 'den australske model' på dagsordenen i EU.

- Jeg synes sådan set ikke, det kan gå hurtigt nok. Australien er et ganske civiliseret land. De gør mange ting rigtigt, og vi kan også lære af dem. Og her har de jo formået at stoppe den her transport af folk, som jo desværre risikerer at omkomme ude på havet, og hvor menneskesmuglere tjener store penge på at forsøge at fragte folk livsfarligt over vandet. Det har vi har brug for også sker i Middelhavet, og det er derfor, vi har brug for at kopiere den australske model ind til Europa.

SF tror ikke på den australske model

Hos SF mener man først og fremmest, at man har et ansvar for at hjælpe de mennesker, som er på flugt. Man tror ikke på, at den australske model er løsningen på det stigenede problem med bådflygtninge i middelhavet.

- Jeg har svært ved at se, hvad det er for et land, man skal sende de her mennesker hjem til. Sidst DF foreslog, at man skulle holde folk i nærområderne, der sagde Kenya og Jordan nej til, at vi kunne sende dem dertil, siger Karina Lorentzen, der er retsordfører for SF.

Hun mener blandt andet, at man bør lægge pres på de bøllestater, hvor flygtningene kommer fra, og at man sørger for at få skabt udvikling i de lande.

- Jeg tror, vi skal satse på at bruge flere penge på udviklingsbistand, så vi får skabt noget, man kan leve af i de her lande, som flygtningene kommer fra. Og når de her mennesker flygter til Europa, så må Europa stå sammen om at løfte det her ansvar, siger Karina Lorentzen. 

Socialdemokraterne: Vi er nødt til at finde andre løsninger

Socialdemokraterne vil ikke afvise den australske model fuldstændig, men de pointerer, at den indeholder flere problemer.

Ole Hækkerup, der er integrationsordfører for socialdemokraterne, siger, at man er nødt til at kigge på problemerne med bådflygtningene.

- Der er nogle problemer i den australske model. Men den grundlæggende tanke er sådan set god nok. Vi kan ikke tage imod alle de flygtninge, der gerne vil til Europa. Vi bliver nødt til at føre politik efter det i EU. Men vi er også nødt til at finde nogle andre løsninger. Det er, så vidt jeg ved, for eksempel utrolig dyrt at gøre, som de gør i Australien, siger Ole Hækkerup.

Ifølge FN og flere andre internationale menneskerettighedsorganisationer er Australiens politik over for asylansøgere i strid med Flygtningekonvention fra 1951, som Australien har skrevet under på.