Først Wilders - nu også græsk ultranationalist til Bornholm

Først den islamkritiske hollandske politiker Geert Wilders, og nu den græske ultranationalist Georgios Epitideios fra partiet Gyldent Daggry.

Sidstnævnte har ifølge Berlingske også meldt sin ankomst til Folkemødet på Bornholm, som igen i år er vært for Danmarks politiske festival.

Det er Danskernes Parti, der har inviteret kontroversielle Gyldent Daggry, som af modstandere kaldes nynazistisk.

- Vi vil teste, om der er reelt demokrati herhjemme. Det, vi ser rundt omkring i Europa - blandt andet i Grækenland og Frankrig og flere andre steder - er, at nationalister forfølges på grund af deres holdninger. I Danmark ser vi det ikke, men det er også meget symptomatisk for den forfølgelse, man ser, at det først er, når man virkelig bliver valgt ind og opnår stor vælgeropbakning, at de etablerede politiske partier begynder at iværksætte alvorlige forfølgelser, siger lederen af Danskernes Parti, Daniel Carlsen, til TV 2.

Danskernes Parti består blandt andet af tidligere medlemmer af nazistpartiet DNSB.

Georgios Epitideios, som repræsenterer Gyldent Daggry på Bornholm, er medlem af Europa-Parlamentet.

I øjeblikket er der en retssag i gang i Grækenland mod 69 medlemmer af Gyldent Daggry. De tiltalte er anklaget for at lede en kriminel organisation og for besiddelse af ulovlige våben. De risikerer op til 20 års fængsel.

Retssagen kommer efter 15 måneders efterforskning, der blev indledt, da støtter af partiet dræbte en græsk, antifascistisk rapper, Pavlos Fyssas, i september 2013.

Gyldent Daggry blev siden forbundet til drabet på en pakistansk tilflytter og for at banke politiske modstandere.

Ved det seneste valg fik partiet seks procent af stemmerne. Gyldent Daggry, der har nedtonet en tidligere glorificering af Adolf Hitler, fik også stor opbakning ved europaparlamentsvalget i fjor med næsten hver 10. stemme i Grækenland.

Det ærgrer Folkemødets skaber, Bertel Haarder (V), at to så kontroversielle personer kommer til Bornholm.

- Gyldent Daggry er nogle galninge i stil med Geert Wilders og islamisterne. Men der er ikke nogen måde, hvorpå vi kan censurere, at de kommer til Folkemødet.

- Det er et åbent sted til debat, hvor alle kan leje sig ind, og det gør de jo åbenbart også, siger Haarder.

Geert Wilders er inviteret af Trykkefrihedsselskabet.

Folkemødet finder sted fra 11.-14. juni.