Frederiksen: PET gav os det forkerte billede

Det var Politiets Efterretningstjeneste (PET), der bibragte regeringen et forkert billede af bevogtningen af synagogen i Krystalgade efter terrorangrebet mod Krudttønden på Østerbro i februar. Det kom frem under justitsministerens besvarelse af spørgsmål i folketingssalen her til eftermiddag.

- Når vi taler sikkerhedsspørgsmål er det PET, der informerer regeringen. Og jeg mener ikke, der er noget som helst, der tyder på, at PET har ønsket at give et andet billede end det, der fremgår af evalueringen. Alle mulige påstande om misinformation og overlæg, vil jeg for mit vedkommende gerne have lov til at tilbagevise, lød det fra Mette Frederiksen (S).

Der kom ikke noget mere konkret svar på, hvordan regeringen fik det forkerte billede. Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, ville gerne vide om, det skete i regeringens sikkerhedsudvalg. Her sendte justitsministeren bolden videre.

- Det er statsministeren, der er den ansvarlige minister. Vi vil meget nødig fravige den praksis, som har gjort sig gældende i rigtig mange år, at vi ikke gengiver i offentligheden, hvad der sker i sikkerhedsudvalget, sagde hun.

- Jeg er ikke med i hylekoret

Mette Frederiksen gentog flere gange, at der blev udført et godt stykke politiarbejde under terrorangrebene. Hun fremhævede, at det på et halvt døgn lykkedes politiet og PET at lokalisere og skyde gerningsmanden og dermed forhindre ham i yderligere angreb.

- Jeg deltager ikke i det politiske hylekor om, at der kun er begået fejl. Jeg bliver nødt til at gentage det budskab, for jeg kan godt høre at fejlfindingsprocessen er gået i gang på Christiansborg, sagde hun.

Ministeren kunne ikke forklare en anden af spørgerne, Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, hvorfor der skulle gå to en halv måned, før det kom frem, at regeringen havde haft et forkert billede af bevogtningen.

- Jeg kan konstatere, at der er begået en fejl. Jeg har ingen grund til at tro, at det skulle være sket med nogen form for motiv, og derfor synes jeg ikke det er korrekt at bruge ordet misinformation. Jeg synes det lugter af, at nogen bevidst har villet bringe os et andet billede, lød det fra ministeren.

Hvad forskellen er på ”misinformation” og at ”bibringe et forkert billede” ville ministeren ikke gå nærmere ind i, da TV 2 mødte hende efter spørgsmålene i salen.

- Man kan bruge de ord, man ønsker, og jeg vælger altså at sige, at vi er blevet bibragt et forkert billede, sagde Mette Frederiksen.

Og ord kommer der helt sikkert flere af i sagen, der bliver genstand for hele to samråd i Folketingets retsudvalg. 

OVERBLIK: Terror i København

Hvad er der sket siden den 14. og 15. februar 2015, da København blev ramt af terror og tre personer mistede livet og seks blev såret?

Du kan få det fulde overblik her.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter