Tidligere PET-chef undsiger Mette Frederiksen: - Meget svært at forstå

Det er meget svært at forstå, når justitsminister Mette Frederiksen taler om, at terrorangrebet i København viste os en ny slags gerningsmand. For PET var helt med på truslen fra en profil som Omar El-Hussein lang tid inden, han løste de førte skud ved Krudttønden i København, mener tidligere operativ chef i PET Frank Jensen.

Alligevel insisterede justitsministeren på, at vi med Omar El-Hussein og hans fremgangsmåde så en ”helt ny type gerningsmand”.

- Ved angrebet blev det tydeligt, at der er tale om en ny type gerningsmand, der ikke afskrækkes af politiets tilstedeværelse. Der blev brugt kraftige skydevåben, og der var desværre både vilje og evne til at anvende de våben både mod civile, der mistede deres liv og mod politimænd, siger Mette Frederiksen.

Hun fortalte også, at det fremgår af evalueringen, at den måde politiet hidtil har løst deres beskyttelsesopgaver på ikke tager fuldt ud højde for, at man altså mener, at Omar El-Hussein har stillet os over for en ny type gerningsmand.

- Vi er med andre ord i en ny situation. Vores beredskab fungerer stærkt og godt men der er områder hvor vi som samfund må indstille os på at vi må styrke vores beredskab yderligere, siger justitsministeren. 

Men Frank Jensen kan slet ikke forstå, at man kan tro, at terrorister skulle lade sig afskrække af tilstedeværelsen af bevæbnet politi.

- Den måde den foregik på i København er fuldstændig i tråd med Al Qaeda og Islamisk Stat: Gør det simpelt, enkelt og effektivt. Man har set i andre lande, at terrorister bruger knive, hvis man ikke kan finde andet. Jeg har ikke noget eksempel på, at terrorister skulle være bange for, at der er politi på stedet. De er jo villige til at ofre deres eget liv, siger den tidligere PET-chef.

Sådan kategoriserer politiet opgaver

  • Kategori 0: Arrangementer og opgaver, som er til orientering for lokalpolitiet og/eller beredskabet. Disse opgaver er ikke ressourcekrævende.
  • Kategori 1: Arrangementer og opgaver, som er af kort varighed, og som kan løses med få ressourcer. Disse sager håndteres af vagtchefen med personale fra det daglige beredskab (det primære beredskab).
  • Kategori 2: Arrangementer og opgaver, som kræver flere ressourcer og/eller er af længere varighed. Disse arrangementer og opgaver visiteres til stationsenhedens planlægningssektion, hvorefter stationsenheden, overtager ansvaret for opgavens planlægning og udførelse.
  • Kategori 3: Arrangementer og opgaver, som er ressourcekrævende og kræver tværgående koordinering. Disse arrangementer og opgaver håndteres af operativ stab med særligt tildelt personale. Planlægningen foregår under overordnet ledelse af den ledende politiinspektør i beredskabsenheden og under ledelse af den udpegede operationsansvarlige politi- eller vicepolitiinspektør i regi af Planlægnings- og sikkerhedssektionen. Den logistiske planlægning foregår i Sektionen for operativ logistik.
  • Kategori 4: Arrangementer og opgaver, der er ressourcekrævende, og som kræver tværgående koordinering og en længere planlægningsperiode. Disse sager håndteres af en særlig nedsat stab og løses med særligt tildelt personale. Planlægningen foregår under overordnet ledelse af den ledende politiinspektør i Beredskabsenheden og under ledelse af den udpegede operationsansvarlige politi- eller vicepolitiinspektør i regi af Planlægnings- og sikkerhedssektionen. Den logistiske planlægning foregår i Sektionen for operativ logistik. Kilde: Evaluering af myndighedsindsatsen forud for og i forbindelse med terrorhændelserne den 14. og 15. februar 2015 i København