Regeringen: Butikker skal kunne sige nej til kontanter

Det er ikke sikkert, at du i fremtiden kan tage dine tre hundredekronesedler med ned i din favorit-tøjbutik og komme hjem med en ny t-shirt.

Regeringen foreslår nemlig nu delvist at afskaffe den såkaldte kontantregel og dermed lade det være op til butikker selv, om de vil modtage kontanter eller udelukkende acceptere betaling via eksempelvis betalingskort. Det erfarer TV 2. 

I dag er danske butikker ifølge betalingstjenesteloven forpligtet til at modtage kontanter, hvilket er omfattet af betydelige omkostninger – blandt andet til sikkerhed, at bruge tid på at hente byttepenge og risikoen for svind og skatteunddragelse.

Fra 1. januar 2016 foreslår regeringen derfor en delvis afskaffelse af reglen. Der vil dog være undtagelser: Dagligvarebutikker, butikker med receptpligtig medicin, læger, tandlæger, fysioterapeuter og posthuse er blandt dem, der ikke vil få mulighed for at fravælge kontant betaling.

Vækstforslag

Forslaget er en del af en større samling forslag og initiativer, som regeringen vil fremlægge kl. 10.30. Forslagene skal bidrage til at øge væksten i dansk økonomi. 

Regeringen vil blandt andet også fjerne afgifter for 200 millioner kroner.

- Det her er et spørgsmål om at have lyttet til dansk erhvervsliv, som har sagt, at uanset hvad provenuet i virkeligheden er, så mener de, at man kunne rydde kraftigt op i den jungle af afgifter, der findes. Derfor inviterer vi dem med til bordet, og får kigget på alle de her afgifter, og får set er der nogle af dem vi kan undvære, og alligevel tage de hensyn vi ønsker at tage til folkesundheden og til miljøet, siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) til TV 2.

Du kan læse hele regeringens udspil her.

Hvad mener du om forslaget? Deltag i debatten på Facebook:

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter