Minister vil sænke afgifterne: Vi lytter til erhvervslivet

Regeringen fremlægger onsdag fomiddag en større pakke af vækstinitiativer, der skal komme erhvervslivet til gode, og et af de store punkter på listen bliver afskaffelsen af nogle af de mange punktafgifter.

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), har ændringerne længe været et ønske fra danske erhvervsdrivende. 

Et ønske som regeringen nu vil efterkomme ved at fjerne afgifter for 200 millioner kroner. Forslaget vil blandt andet vedrøre varer som vin, øl og produkter med højt sukkerindhold.

- Det her, det er et spørgsmål om at have lyttet til dansk erhvervsliv, som har sagt, at uanset hvad provenuet i virkeligheden er, så mener de, at man kunne rydde kraftigt op i den jungle af afgifter, der findes. Derfor inviterer vi dem med til bordet, og får kigget på alle de her afgifter, og får set er der nogle af dem vi kan undvære, og alligevel tage de hensyn vi ønsker at tage til folkesundheden og til miljøet, siger ministeren til TV 2. 

Hos Konservative er man dog ikke imponeret af regeringens tiltag:

- Det her det forslår jo som en skrædder i helvede, og jeg griner af, at det jo er ligesom i drengen i kejserens nye klæder. Vi har forbrugspriser, som er Europas højeste, de ligger i gennemsnit 42 procent over EU-gennemsnittet. Så adresserer regeringen nu her 200 millioner kroner, som ikke er finansieret og som først bliver indfaset i løbet af nogle år. Dét, det handler om, det at tage fat, siger Brian Mikkelsen, skatte- og erhvervsordfører hos de Konservative.

Ordføreren henviser til et mere vidtgående forslag, som partiet tidligere har stillet.

- Vi har fra de konservatives side forslået, at man fjerner 28 forskellige afgifter helt konkret til 2,6 milliarder kroner.

I efteråret 2014 foreslog Venstre, at man skulle rydde op i afgifterne for 250 millioner kroner.

Hvad er punktafgifter?

Hvad er punktafgifter?

Punktafgifter er afgifter, der lægges på produkter, hvor staten ønsker at påvirke og regulere forbruget.

Se her, hvad punktafgifterne dækker over:

* Afgiften opkræves ved indførsel, fremstilling eller omsætning af visse varer.

* Punktafgifter kaldes også miljø- og energiafgifter, da det i dag fortrinsvis er afgifter, der har en negativ miljø- eller energimæssig påvirkning af samfundet.

* Det kan eksempelvis være afgifter på batterier, bæreposer, pesticider, og engangsservice.

* Afgifterne findes også på fødevarer som kaffe, chokolade og te samt nydelsesmidler som cigaretter og snus.

* Afgiften kan fratrækkes produktet, hvis det sælges i et toldfrit område som eksempelvis lufthavne.

Kilder: Skat

Seneste udvikling

Regeringen hævede i forbindelse med skattereformen i 2012 afgifterne på en række usunde fødevarer, herunder vin, øl og sukkerholdige varer.

Stigningen svarer til 1,8 procent frem til 2020.

Man har tidligere skrottet punktafgifter, senest i 2014, hvor sodavandsafgiften blev ophævet. Det betød, at en 1,5 liters cola blev cirka tre kroner billigere.

Man afskaffede desuden fedtafgiftsloven i 2013.