Advarer mod blåt boligforslag: Andelspriserne vil gå helt amok

Horribelt høje boligpriser og en Københavnsk rigmandsghetto, hvor middelklassen presses ud.

Det mener regeringen vil blive konsekvensen af et nyt boligforslag, som Venstre og Konservative nu sender til behandling i Folketinget. Det skriver Berlingske onsdag.

Forslaget vil liberalisere andelsboligmarkedet, og dermed give landets andelsboligforeninger mulighed for at se bort fra den lovbestemte maksimalpris. I stedet skal bolighaverne have mulighed for at sælge til reel markedspris. 

I en ny analyse har Boligministeriet imidlertid undersøgt, hvad en gennemtrumfning af forslaget vil betyde for andelsboligpriserne. Og meldingen er klokkeklar.

- Dette forslag vil fravriste en masse mennesker drømmen om at komme til at bo i vores større byer. Det viser, at Venstre kærer sig mere om de mennesker, der har en bolig, end dem, der ikke har. Det er ren kapitalisme, siger boligminister Carsten Hansen til Berlingske.

10.000 mere per kvadratmeter

Ifølge ministeriets beregninger vil en liberalisering således få andelsboligerpriserne til at stige med hele 10.200 kroner per kvadratmeter på landsplan, svarende til 66 procent. Og det vil gøre især København til rigmandsghetto, mener boligministeren.

I øjeblikket fungerer maksimalprisen som et loft for, hvor høj en pris en andelsbolig må sælges for. Dette har blandt andet bevirket, at andelsboligpriserne i de senere år ikke er steget lige så eksplosivt som for ejerboliger.

Ifølge Carsten Hansen ville det derfor være en helt forkert beslutning at liberalisere andelsboligmarkedet.

- Det er slut for politibetjenten, slut for sosu-hjælperen, pædagogmedhjælperen og arbejderens mulighed for at få en bolig i København. Det vil smadre den drøm, som rigtig mange unge og almindelige mennesker har om at bo i vores større byer, siger han til Berlingske.

Venstre afviser kritik

Hos blå blok mener man dog, at regeringen stærkt overdriver konsekvenserne af forslaget. Hos Venstre peger man på, at det vil være helt frivilligt for andelsboligforeningerne at udnytte muligheden for at sælge til markedsprisen.

- Jeg ved, at nogle andelsboligforeninger har en helt klar overbevisning om, at man ikke ønsker at gå væk fra maksimalprisen. Og i det tilfælde kan man jo bare beholde den, siger partiets boligordfører Louise Shack Elholm til Berlingske.

Louise Shack Elholm forventer desuden ikke, at lovforslaget reelt vil hæve priserne markant, da hun mener, at andelsboliger i forvejen sælges til en langt højere pris i skjul.

- Der har gennem tiderne altid været betalt penge under bordet, særligt i de andelsboligforeninger, hvor markedspriserne har været over maksimalpriserne. Og det er jo heller ikke med i ministeriets beregninger, eftersom den kun tager udgangspunkt i den officielle pris, siger hun.