Regioner til Corydon: Det er medicin eller medarbejdere

Medicinudgifter, der går amok og flere patienter på akutafdelingerne. Det er to af de store udfordringer, regionerne tager med til eftermiddagens sættemøde med finansminister Bjarne Corydon (S). Mødet er det første i de årlige økonomiforhandlinger mellem regionerne og finansministeren.

På medicinområdet tegner hullet i regionernes kasse til at blive på 1 milliard kroner i år. Alene i årets første fire måneder er udgifterne til sygehusmedicin steget med 400 millioner kroner.

Ifølge formanden for Danske Regioner, Midtjyllands regionsrådsformand Bent Hansen (S) kan løsningen på den økonomiske udfordring være, at Danmark ligesom mange af vores nabolande skeler til prisen på medicin.

- Vi vil drøfte med finansministeren, om vi i fællesskab på en anden måde kan vurdere, hvilken medicin, vi tager i brug og til hvilken pris. Kan vi ikke røre ved medicinen, så må vi jo prioritere i forhold til personalet. Men så må vi have en accept fra finansministeren af, at det er det, der så sker, siger Bent Hansen til Ritzau.

Alle fem regioner har fremlagt sparekataloger i millionklassen. Alene i Bent Hansens egen region, Midtjylland, skal der frem til 2019 findes hele 699 millioner kroner.

Lægerne: Urimelig fordeling

Hos Lægeforeningen mener formand Andres Nykjøbing, at det er uacceptabelt, hvis medicinudgifternes himmelflugt fører til nedskæringer på sygehusenes personale.

- Der er tale om en urimelig fordeling af udgifterne. Ny og dyr medicin til bestemte sygdomme betyder, at nogle afdelinger bliver ramt af meget voldsomme sparekrav, siger han til Ritzau.

Forhandlingerne om regionernes økonomi ventes at vare måneden ud. Sidste år landede Finansministeriet og regionerne en aftale først i juni.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter