Minister: Derfor kan vi ikke forbyde Hizb ut-Tahrir

Der er ikke grundlag for at forbyde den radikale islamistiske forening Hizb ut-Tahrir. 

Det slog justitsminister Mette Frederiksen (S) fast på et samråd i Folketingets integrationsudvalg her til eftermiddag.

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen havde kaldt ministeren i samråd. Partiet ønsker et brud med den nuværende praksis, hvor Rigsadvokaten vurderer, om der er basis for at forbyde foreninger.

- Så længe ministeren henviser til Rigsadvokaten, sker der ikke andet end at han siger, at det ikke kan lade sig gøre. Jeg synes, vi skal se på nogle andre måder, sagde Martin Henriksen før samrådet.

Grundlaget er der ikke

En af metoderne til at forbyde Hizb ut-Tahrir kunne være at lave følgelovgivning til grundloven, som supplerer bestemmelsen om foreningsfrihed. Man kunne også nedsætte en arbejdsgruppe med jurister, mener Martin Henriksen.

Men det bliver der ikke umiddelbart noget af. I hvert fald ikke med den siddende justitsminister ved roret.

- Der er desværre ikke grundlag for at forbyde Hizb ut-Tahrir. Jeg siger desværre, for jeg mener sådan set ikke, at de har noget at gøre her eller nogen andre steder, sagde justitsminister Mette Frederiksen, der kalder foreningens holdninger for ”skøre”.

Det er Rigsadvokatens bord

Siden 2008 har Hizb ut-Tahrir været under skærpet opsyn. Det betyder, at Rigsadvokaten jævnligt modtager afrapporteringer om foreningens aktiviteter. Og det er netop Rigsadvokatens bord, slog ministeren fast.

- Lige så snart Rigsadvokaten måtte vurdere, at der er mulighed for et forbud, ser jeg frem til, at Rigsadvokaten rejser sagen. Man rejser selvfølgelig kun en sag, hvis man forventer, at den kan føre til dom, sagde Mette Frederiksen og understregede, at hun også er ”dybt bekymret” over det, hun kaldte Hizb ut-Tahrirs propagandamaskine.

Dansk Folkeparti ønsker ikke blot at forbyde Hizb ut-Tahrir, men også andre foreninger som Kaldet til Islam og foreningen bag Grimhøjmoskeen i Aarhus.

- Vi har foreningsfrihed, men der er grænser for den. Vi benytter bare ikke det råderum, der faktisk er i grundloven, mener Martin Henriksen.

Så sent som i februar har Rigsadvokaten i et svar til Folketingets integrationsudvalg afvist, at der er grundlag for at opløse Hizb ut-Tahrir i Danmark. 

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter