Giv danskerne frit TV-valg

Jeg gider ikke se et program om kendis-forbryderen Brian Sandberg, som bliver efterfulgt af ”Jeg er en celebrity – få mig væk herfra”. Dette er aftenens tvivlsomme tv-menu på TV3. Jeg kan naturligvis bare slukke for fjernsynet, og det har jeg så sandelig også tænkt mig at gøre! Problemet er bare, at jeg kommer til at betale for det alligevel. Det skyldes at tv-kanaler bliver solgt i pakker, og i mange ejerforeninger er man tvunget til at købe en bestemt pakke.

Jeg vil gerne se TV2 News og alle kanaler der sender fodbold, men det betyder, at jeg så kommer til at hænge på TV3’s pallet af reality-programmer og føle-tåre-tv på Kanal 4. Og ikke nok med det, jeg skal også betale for det – selvom jeg ikke ser det.

I et samfund hvor der er næsten frit valg på alt, så er det absurd, at det ikke er muligt at vælge hvilke private tv-kanaler man vil betale for. Det skaber en helt urimelig situation, hvor tv-udbyderne sælger meget mere end hvad seerne har brug for og lyst til. Det er tiden simpelthen løbet fra, og for mange unge så er det gammeldags flow-tv ved at være på vej ud. Fremtiden, hvis ikke nutiden, er tjenester som Netflix, hvor man ser præcist det man vil, når man vil.

Intet andet sted i samfundet tvinger man forbrugerne til at fylde indkøbskurven, når de passerer den automatiske dør til supermarkedet. Ingen fornuftige danskere ville finde sig i at betale for grøntsagsudsalget, når de kun går på indkøb efter gulerødder og krydderurter. Tilsyneladende er en hver logisk sans sat ud af funktion på tv-markedet – og danskerne finder sig tilsyneladende i det.

Problemet gælder især i forhold til de mange, som er tvunget til at købe en bestemt pakke igennem deres boligforening. Stadig flere bruger overhovedet ikke TV-pakken, eller måske kun en enkelt kanal, hvis de altså ikke bare streamer favoritserien på nettet.

Egentlig så bryder jeg mig ikke om, at det er nødvendigt at lovgive på området. TV-udbyderne udstiller jo blot, at de har et dårligt produkt, når de tvinger seerne til at købe noget de ikke gider se. Desværre så kommer vi ikke uden om, at det er nødvendigt at lovgive, for hvorfor skulle tv-udbyderne ellers opgive deres lukrative forretning med at tvinge danskerne til at købe kanaler, som de aldrig ser?

Derfor bør folketinget følge Konkurrencestyrelsen anbefalinger og skabe mulighed for frit kanalvalg, sĂĄ forbrugerne uanset boform og tv-smag, ikke er tvunget til at købe en bestemt pakke.  Â