Digitalt spin i Folketingssalen

Få en politisk modstander til at sige noget kontroversielt i Folketingssalen. Sæt digitalt tryk på det og sæt dagsorden. Opskriften på et dagsordenssættende tema for valgkampen?

Jacob Jensen fra V var på talerstolen i Folketingssalen i aftes. Det opdagede Twitterfolket, da en række Folketingsmedlemmer pludselig ”liverapporterede” fra Folketingssalen via Twitter, hvor de kunne berette om et ”nybrud i #dkpol”. For Jacob Jensen havde tilsyneladende indrømmet, at Venstres kontanthjælpsloft, som er under beskydning, fordi ingen ved, hvad det indeholder, også omfatter dagpenge. Vi er helt derinde, hvor Venstre politisk i øjeblikket er under pres, fordi de ikke vil fremlægge konkrete tal. Og det er en åben flanke for de røde.

12.43 i dag tweeter @Spolitik så det ”fældende bevis”. En video lagt på Facebook, hvor Jacob Jensen fra talerstolen taler om dagpengene i forbindelse med kontanthjælpsreformen, direkte adspurgt af Maja Panduro og Jesper Petersen fra S. 18 minutter efter, er den retweetet 11 gange.

Eksemplet er ikke unikt. Der sker strategiske ting og sager på tværs af Folketingssalen. Forleden kunne Astrid Krag fra S på Twitter berette om orkestreret hånlatter fra blå side af salen, hvor især unge Venstre-løver en overgang havde tendens til at slå op i meget høje latterbrøl, når især Helle Thorning-Schmidt stod på talerstolen i årene 2008-2011.

Digitale små tricks vandrer også helt ind i Folketingssalen, når politikerne  bruger Facebook og Twitter til at frame, når Løkke i Statsministerens spørgetime siger noget, der er guld værd for hans politiske modstandere. Det giver i første omgang tabloid-aviserne mulighed for at skrive vinklen ”Løkke hånes på Twitter og Facebook” – og senere den længere analyse af, hvad han bliver hånet for. Politikerne i Folketingssalen skal nok sørge for at de bedste guldkorn ryger ud til danskerne og journalisterne, hvis de ikke så dem første gang.

Er de små planlagte forløb noget specielt på digitale medier? Nej, faktisk ikke. Et af de mere skelsættende øjeblikke i Folketingssalen før regeringsskiftet var oprettelsen af den særlige skattekonto, hvor selvsamme Jacob Jensen, der nu er offer for dagpenge-digitalt tryk, ifølge JP stillede spørgsmål til Helle Thorning-Schmidt direkte i Folketingssalen, efter at V havde tippet journalist Jan Kjærgaard fra Ekstra Bladet om forløbet, så han kunne skrive en kioskbasker. Læs selv den historie på Jyllands-posten.dk.

Hvor alvorligt er det, når sætninger på den måde bliver hevet ud af en kontekst og rammer ud til danskerne? Spørg Anders Bondo, der på et lukket lærermøde fik sagt i lærerkonflikten, at det ikke var lederne, der skulle lede og fordele arbejdet, og det blev foreviget på YouTube og vandrede ind i medierne. Spørg dyrlægen fra Zoo, der i en ellers fredelig obduktion af giraffen Marius fik fortalt, at han lokkede den frem med et stykke rugbrød, hvorefter han skød den igennem hjernen. Når sætninger skifter medie og hives ud af kontekst, er de svære at få puttet tilbage i den sammenhæng, der ellers gav mening, da sætningen blev sagt.

Forskellen med de digitale muligheder er, at nu behøver partierne ikke journalisterne. I første omgang kan de skabe de små digitale spin-tryk selv, klippe videoerne sammen og dele den. Er de heldige, tager et medie problemstillingen op, og så har de sat dagsorden og kan nyde at se modstanderpartiet vælte sig rundt i forklaringsproblemer de næste par dage. Det når ud til Hr. og Fru Danmark.