Søren Pape: Stop måltallene - ind med fornuften

Det var med blandede følelser, da jeg for et par måneder siden kørte mod Bjerringbro efter en spændende dag, hvor jeg fra morgen til aften havde besøgt Midt- og Vestsjællands Politi.

På den ene side var jeg glad og stolt over, at vi er beriget med nogle fantastiske betjente her i Danmark. Uanset om jeg var i indbruds-, færdsels eller drabsafdelingen blev jeg mødt af kompetente mennesker. Det samme var tilfældet, da jeg et par gange var med på patrulje. Opgaverne blev løst til perfektion og med respekt for borgerne. Sådan!

På den anden side var jeg også utrolig ærgerlig. Det var trist at høre, hvordan betjentene ikke længere kan bruge den sunde fornuft, men i stedet er styret af, at de hvert år skal kræve hundreder af millioner kroner ind i bøder til statskassen – fotovognene alene skal hive 600 mio. kr. ind til statskassen.

Betjentene fortalte blandt andet, hvordan de tidligere kunne fortælle en bilist, at vedkommende lige skulle huske at tage sele på. Så gjorde bilisten det, og alle havde en god oplevelse. Sådan er det desværre ikke længere. På grund af måltal, skal betjentene uanset hvad hive bødeblokken op af lommen og skrive en bøde. Det synes, de betjente, jeg talte med, ikke er det rigtige, for de føler egentlig, at hvis de bare fortæller bilisten, at selen skal på, så kommer den på, og det sker ikke igen. Bilisten finder ud af, at der er lavet en fejl og vil egentlig bare gerne rette det. En stor bøde derimod gør, at forholdet mellem politi og borger bliver mere anstrengt, og det er ingen tjent med.

Det er vi nødt til at få lavet om. Der skal ikke længere være minutiøse bestillingssedler på et stort antal bøder for at køre uden lys på cyklen, uden sele eller noget helt tredje. Selvfølgelig skal der ikke bare åbnes for, at bilisterne kører 180 km/t i byzoner, men lad det da være op til den enkelte politikreds og de enkelte betjente, hvilken form for kriminalitet, de mener, der skal være fokus på. Her kan de jo passende blande statistik fra deres lokale kreds sammen med den sunde fornuft. Så tror jeg, at vi får et politi, der bliver gladere for deres arbejde, og en befolkning, der får større respekt for politibetjentene. Og vigtigst af alt får vi et tryggere samfund.

Og min modstand mod måltal, blev blot styrket, da jeg i morges læste Berlingske. Her beskrives det, hvordan Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi må skære ned på kerneopgaver, fordi de lige som alle andre kredse skal  afgive ressourcer efter det tragiske terrorangreb i København i februar. Lad mig slå helt fast, at selvfølgelig skal der afsættes markante ressourcer til terrorbekæmpelsen efter det angreb, vores land var ude for. Det kan der ikke være to meninger om. Men det tydeliggør blot, at vi har brug for flere betjente her i Danmark.

Helt konkret har vi det fuldt finansierede ønske, at der skal være 800 flere betjente, og jeg kan ikke forestille mig, at en forhåbentligt kommende borgerlig regering ikke vil styrke politiet. Det er da om noget borgerligt at sikre, at danskerne kan føle sig trygge.

Men udover de 800 flere betjente, skal vi frigøre tusindvis af timer til, at vores betjente udfører det arbejde, de oprindeligt tog politiuddannelsen for. Nemlig at gøre danskerne trygge. Bekæmpe indbrud, tyveri, bandekriminalitet og meget mere. Ikke at sidde i en fotovogn og betjene en maskine. Derfor skal fotovognene skiftes ud med stærekasser, der kan passe sig selv og fange fartsyndere på de farligste strækninger. Derfor skal måltallene afskaffes, så betjentene ikke skal jagte cyklister uden lys i flere timer, fordi de skal nå x antal bøder i en bestemt by inden den første.

Lad os stole på, at betjentene arbejder for et trygt samfund, og give danskerne det ansvar, at de godt kan gebærde sig i et samfund, hvor der ikke skal gives så og så mange bøder for hver forbrydelse i hver by. Lad os få fornuften tilbage og stoppe det regeltyranni og den skattehetz, som regeringen tvinger politiet til at udsatte danskerne for.

Så er jeg sikker på, at jeg udelukkende er i godt humør næste gang, jeg har været ude at besøge vores dygtige betjente.