Søs Marie Seerup: Søren Papes højrekurs er risikabel

De Konservative forsøger at kile sig ind mellem Venstre og Dansk Folkeparti inden det forestående folketingsvalg, men det kan meget vel være for sent og for svært.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Søs Marie Seerup efter de udtalelser, som partiformand Søren Pape Poulsen har luftet i lørdagens Berlingske.

Her forklarer formanden blandt andet, at hans parti skal ligge til højre for Venstre, og han gør i øvrigt op med partiets tidligere storhedstid under Poul Schlüter. Kommentarerne falder ovenpå den omstridte Stop Naziislamisme-kampagne, der ifølge Søs Marie Seerup skal placere partiet på højrefløjen inden valgkampen.

- Han leder efter ledigt standpunkt, hvor vælgerne kan placere ham, og samtidig prøver han at lukke ned for drømmen om en ny gylden æra som under Schlüter, og det er nok fornuftigt at afstemme nedad, siger Søs Marie Seerup med henvisning til meningsmålinger, der peger på, at det bliver et lunkens valg for De Konservative.

Forfølger storebror

Mens den tidligere formand for partiet, Lars Barfoed, indgik alliance med De Radikale, flirter Søren Pape Poulsen mere med Dansk Folkeparti og Venstre på udlændingepolitikken, der har fået en højredrejning efter Naser Khaders tilgang til partiet.

Og Konservatives flugt mod højre risikerer at forvirre vælgerne fremfor at lokke nye til, vurderer Søs Marie Seerup.

- Det særlige ved De Konservative er, at partiet omfatter båden midten og højrefløjen. Men problemet for dem er, at den moderne vælger ikke vælger efter fløje, men efter værdispørgsmål, og det er en lidt pudsig timing, fordi det parti, man konkurrerer med - Venstre - er flyttet mod højre både på udlændinge og fordelingspolitikken. Det ville måske have givet mening under Anders Foghs tid, men nu ender de med at følge efter storebror Venstre, forklarer hun og tilføjer, at der mangler en konsekvent linje i partiet

- Det er De Konservatives problem, for det varierer fra formand til formand, og man har på afgørende spørgsmål zigzagget. Og Søren Pape skriver sig selv ind i den tradition.

Er der plads mellem DF og Venstre?

Mens både Venstre kører kampagner på både udlændingepolitik og økonomisk politik med deres forslag om kontanthjælpsloft, så lader det til, at De Konservative hovedsageligt forsøger at markere sig på udlændingeområdet.

Men her er der i forvejen mange bejlere til vælgerne, der søger en strammere politik, og det kan meget vel blive et problem for De Konservative.

- Konservative har altid ligget til højre på det økonomiske område, men de har haft skiftende held med at profilere sig, og siden Naser Khader er kommet til, har partiet trukket mod højre på udlændingepolitikken, og her er der i forvejen fyldt op i øjeblikket, og man skal mase sig ind mellem Venstre og Dansk Folkeparti. Og der er heller ikke plads til højre for Dansk Folkeparti, for hvis man maser alle op mod hegnet så hopper Dansk Folkeparti over hegnet, forklarer Søs Marie Seerup.

Ifølge Søren Pape Poulsen selv, er den nye linje blot et udtryk for, at partiet er ved at finde tilbage til sit naturlige og historiske udgangspunkt som højrefløjsparti.

- Det ståsted, vi har i dag, er vores naturlige historiske ståsted, og vi ligger til højre for partiet venstre. Det er det skridt til højre, vi igennem nogle år har taget fra at være det store regeringsbærende parti gennem 1980’erne til at være et noget mindre parti, hvor vi ligger til højre for Venstre, forklarer partiformanden til TV 2 News.