Lidegaard møder John Kerry i arktisk inuit-hovedstad

På sidelinjen af Arktisk Råds topmøde i canadiske Iqaluit har den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, et bilateralt møde med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

Kampen mod terrorgruppen IS i Irak og udviklingen i Ukraine vil blive drøftet, ligesom den højspændte sag om servicekontrakten på Thule-basen forventes bragt på banen.

"Jeg ser frem til at møde min amerikanske kollega for tredje gang på bare et år. Der er nok at tale om. Verdens store kriser kan kun løses i et tæt samarbejde mellem USA, EU og andre ligesindede lande. Danmark er det eneste nordiske land, der både er medlem af EU og NATO og derfor spiller vi en særlig rolle i den transatlantiske dialog. Dertil er vi en af fem arktiske kyststater," siger Martin Lidegaard.

De to ministre er - sammen med de øvrige seks arktiske nationer - i det nordlige Canada for at deltage i Arktisk Råds møde, hvor bl.a. klimaudfordringerne og øget kommerciel aktivitet i det iskolde nord er på dagsordenen.

Irak-krigen og Ukraine i arktiske rammer

Men det bliver ikke kun fremtidens Arktis, der skal diskuteres i Iqaluit, hovedstaden i det canadiske inuit-rige Nunavut.

Efter det officielle program - natten til lørdag dansk tid - vil Lidegaard og Kerry holde et en-til-en møde, hvor den danske udenrigsminister forventer at berøre en række fælles udenrigspolitiske prioriteter.

"Arktis vil i sagens natur fylde meget, men jeg forventer også, at fokus på det her møde bliver kampen for at nå et godt resultat for klimaet ved COP21 i Paris, samt krisen i Ukraine og den internationale kamp mod voldelig ekstremisme, hvor Danmark bidrager aktivt til krigen mod ISIL (terrorgruppen IS)," siger Martin Lidegaard og fortsætter:

"Derudover er det naturligt, at vi også kommer til at berøre spørgsmålet omkring servicekontrakten på Thule-basen."

Strid om udbud på Thule-basen

Udenrigsministeren henviser til en længerevarende strid om udbuddet af en servicekontrakt på Thule-basen i Grønland.

Forhandlingerne er i de seneste uger gået ind i en ny fase, hvor man i et spor arbejder frem mod et nyt udbud, og i et andet spor diskuterer kompensation til Grønland.

Striden om udbuddet skyldes, at selskabet Exelis Services, som har fået tildelt en syvårig kontrakt til en værdi af 2,4 milliarder kroner, er et datterselskab til det amerikanske firma Vextrus. Og ifølge en gammel aftale mellem Danmark og USA må driften af Thule-basen kun varetages af et dansk eller grønlandsk selskab.

Det er tredje gang på et år, at Martin Lidegaard og John Kerry har et bilateralt møde. Senest mødtes de i februar 2015.