Enhedslisten: Thornings plan for bådflygtninge er kynisk

Det kommer ikke til at hindre fremtidige katastrofer i Middelhavet, at statsminister Helle Thorning-Schmidt nu vil afsætte flere midler til EU’s kystbevogtningsprogram Triton.

Sådan lyder kritikken fra Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen efter et flertal i Udenrigspolitisk Nævn torsdag formiddag har givet opbakning til Helle Thorning-Schmidts planer om at styrke indsatsen.

- Vi bakker ikke op om den strategi. Jeg mener, den er dybt kynisk. Vi har lige set en tragisk ulykke, hvor 800 mennesker har mistet livet. Jeg mener, at man fra dansk side bør arbejde for, at redningsindsatsen bliver øget, så vi ikke kommer til at se fremtidige katastrofer. I stedet for vælger man at fortsætte en kynisk politik, som ikke kan stoppe fremtidige katastrofer, og det er ganske enkelt ikke i orden, siger Nikolaj Villumsen.

Statsministeren forventer, at styrkelsen af Triton-operationen vil være med til at sikre, at færre bådflygtninge mister livet, men hos Enhedslisten kritiserer man Triton-operationen for at fokusere for meget på patruljering af kyster frem for at redde livet for bådflygtninge langt ude på havet.

- Problemet er, at der hvor Triton-operationen foregår, det er langt fra, hvor de fleste ulykker sker, siger Nikolaj Villumsen og foreslår et alternativ:

- Vi bør stille skibe og fly til rådighed for at sikre, at man kan sætte ind og redde de både, der gang på gang kæntrer. Det vil man ikke fra regeringens side, og det synes jeg er dybt skuffende, siger Nikolaj Villumsen.

Venstre: Vi kan ikke lade mennesker drukne

Hos Venstre er udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen noget mere venligt stemt overfor statsministerens planer.

- Jeg synes, det er et rigtig godt sted at starte. Vi kan ikke bare vende ryggen til og lade mennesker drukne i Middelhavet. Og på kort sigt handler det om at redde så mange som muligt, siger han.

I mandags præsenterede EU-kommissionen en ti-punktsplan for, hvordan man i fremtiden skal forhindre katastrofer i Middelhavet som dem, der de seneste par uge har koster op mod 1000 flygtninge livet.

De ti punkter omhandler blandt andet en styrkelse af de fælles operationer i Middelhavet samt en systematisk indsats for at overtage og ødelægge menneskesmuglernes både, men Jakob Ellemann-Jensen erkender, at det ikke løser hele problemet.

- Vi skal mindske problemet, men vi stikker os selv blår i øjnene, hvis vi tror, at vi kan løse den her udfordring, siger Jakob Ellemann-Jensen og tilføjer:

- Vi har verdens fattigste og verdens rigeste kontinent liggende med kun Middelhavet imellem sig, og det betyder, at mennesker, uanset hvad vi gør, vil kaste sig ud på den her farefulde færd for at sikre sig en bedre tilværelse. Det bliver vi nødt til at agere efter og finde langsigtede løsninger på. Her og nu handler det om at redde så mange menneskeliv som overhovedet muligt, siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt deltager torsdag i et hasteindkaldt EU-topmøde i Bruxelles, hvor EU's stats- og regeringschefer skal diskutere situationen i Middelhavet.

Ti bud på en løsning

Den 20. april 2015 kom EU-landene med en ti-punkts-plan for at løse flygtningeproblemet i Middelhavet:

- Styrke de fælles operationer i Middelhavet, Triton og Poseidon, ved at øge de finansielle midler og antallet af aktiver. Vi vil også udvide deres ansvarsområde, hvilket giver os mulighed for at gribe yderligere ind inden for mandatet for Frontex (EU's grænseagentur, red.).

- En systematisk indsats for at overtage og ødelægge skibe, der anvendes af smuglerne. De positive resultater med Atalanta operationen (mod pirateri i Somalia, red.) bør inspirere os til lignende operationer mod smuglere i Middelhavet.

- EUROPOL, Frontex, EASO og Eurojust vil mødes regelmæssigt og arbejder tæt sammen for at indsamle oplysninger om smuglernes operationer og spore deres midler.

- EASO skal indsætte hold i Italien og Grækenland for fælles behandling af asylansøgninger.

- Medlemsstaterne skal sikre fingeraftryk af alle flygtninge.

- Overveje muligheder for en nødplan for omflytning af flygtninge.

- Et EU-dækkende frivilligt pilotprojekt om genbosættelse, der tilbyder asyl til personer med behov for beskyttelse.

- Etablere et nyt program til hurtig tilbagesendelse af ulovlige flygtninge, der koordineres af Frontex fra de hårdest ramte medlemsstater.

- Engagement i landene omkring Libyen gennem en forenet indsats mellem Kommissionen og EU-Udenrigstjenesten. Initiativer i Niger skal intensiveres.

- Implementere forbindelsesofficerer i de vigtigste tredjelande, for at indsamle efterretninger om flygtningestrømme og styrke EU-delegationerne.