DF: Flygtningeorganisationer har også et medansvar

Organisationer som Dansk Flygtningehjælp, Røde Kors og Amnesty International er med til at bakke op om et asylsystem, der er årsagen til, at tusindvis af flygtninge i disse måneder drukner i Middelhavet i forsøget på at nå Europas grænser.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen, der opfordrer ”flygtninge-organisationerne” til at bakke op om tiltag, der skal gøre det mindre attraktivt for flygtninge at søge mod EU.

- Jeg synes, at en masse interesseorganisationer, flygtningeorganisationer, politikere, regeringer og EU i bred forstand har et ansvar for, at der er så mange mennesker, der forsøger at komme til Europa – og dermed også nogle af de konsekvenser, det så har. Grundlæggende er der bred politisk opbakning til, at vi har det system, vi har. Og det er dét, der gør, at folk tager chancen: De tror, at de har en fremtid i Europa. Og så længe de tror det, så kommer de, siger Martin Henriksen efter torsdag formiddag at have været til møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) orienterede Folketingets partier forud for et møde mellem EU’s stats- og regeringsledere i Bruxelles senere på dagen.

- Der er rigtig mange, der bakker op omkring det her system – både dem, der påstår, at de vil det bedste for flygtninge, og også mange politikere, regeringer og EU som sådan. Så i den forstand har man da selvfølgelig et ansvar, lyder det fra DF-ordføreren, der samtidig tilføjer:

- Men altså; hovedansvaret må man sige er hos de menneskesmuglere, for hvem det bare handler om at tjene penge.

”Mere af det, der ikke virker”

Alene de seneste par uger er over 1000 flygtninge druknet i Middelhavet – mange af dem, da en båd med mere end 800 om bord sank på vej mod Italien i weekenden.

Statsministeren annoncerede efter mødet i Udenrigspolitisk Nævn, at Danmark vil øge bidraget EU’s kystbevogtningsoperation i Middelhavet, kaldet Operation Triton, der samler flygtninge, der når tæt på Europas grænser, op og bringer dem til Europa for at behandle deres asylsager.

Men det vil ikke løse problemet, spår Martin Henriksen. Snarere tværtimod.

- Det, der er lagt op til, er lidt firkantet sagt mere af det, vi ved ikke virker. Det her vil jo ikke gøre, at menneskesmuglere vil stoppe med at sende flygtninge ud i de her plimsollere. Det vil ikke gøre, at flygtningestrømmen bliver mindre. Det vil måske endda gøre, at den bliver større, siger han.

Dansk Folkeparti opfordrer i stedet til, at Europa kopierer den australske model. Her stopper landets flåde både med asylansøgere og sejler dem tilbage til det land, de er sejlet ud fra, hvilket oftest er Indonesien.

- Hver gang vi er nogle, der forsøger at tage nogle tiltag for at bremse tilstrømningen og gøre det mindre attraktivt at komme til for eksempel Danmark, så bliver vi mødt af massiv modstand fra Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors, Amnesty, UNHCR (FN’s flygtningehøjkommissariat, red.) og forskellige politiske partier. For de værner jo om det system, der gør det attraktivt at komme hertil. Og så længe, det er attraktivt at komme hertil, bliver folk ved med at komme. Det kan man lige så godt gøre sig klart.

Skal jeg forstå det sådan, at din appel til de organisationer er; hvis I reelt vil være med til at forhindre, at færre dør i Middelhavet, så bør I bakke op om en australsk model?

- Ja. Jeg siger ikke, at de er direkte ansvarlige, for dét er menneskesmuglerne, der sender folk afsted. Men man kommer ikke udenom, at de grundlæggende er med til at bakke op om et system, som gør, at folk tager chancen. 

Røde Kors: Langt ude, DF

Hos Dansk Røde Kors bliver kritikken fra Dansk Folkeparti modtaget med hovedrysten.

- Det er langt ude. Flygtninge kommer ikke til Europa og søger asyl, fordi vi har de forhold, vi har. De kommer for at søge beskyttelse. De flygter fra krig og umenneskelige tilstande, siger Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Dansk Røde Kors.

- Martin Henriksen taler imod konkret viden. Hvis han havde ret, så skulle det forhold, at man nu lader folk drukne ved at have afbrudt den store aktion i Middelhavet sidste år, betyde at der kommer færre. Men det er der ikke noget dokumentation for - der er lige så mange, der flygter, som sidste år, siger Ladekarl.

- Jeg synes, at han og Dansk Folkeparti burde forholde sig til, hvad folk flygter fra. Ikke evindelige forslag om fortsatte stramninger.

Direkte adspurgt, om Røde Kors kan se muligheder i en model som den australske, lyder svaret fra Anders Ladekarl:

- En ordning, der kan give flygtninge beskyttelse under acceptable vilkår, er sådan set ok. Som den australske model ser ud nu, tror jeg ikke er tilfældet. Men enhver model, der kan beskytte mennesker på flugt – i nærområdet, hos os eller et tredje sted under acceptable vilkår - er vi sådan set åbne for. 

Triton er spydspidsen ved EU's ydre grænser

For at finde en løsning på presset på EU's ydre grænser mødes EU's stats- og regeringschefer torsdag i Bruxelles.

Topmødet er ekstraordinært indkaldt som følge af weekendens kæntringsulykke i Middelhavet, hvor op mod 800 migranter og flygtninge druknede.

Programmet Triton og EU's grænseagentur Frontex er oprettet for at styrke kontrollen af de ydre grænser.

Her kan du læse, hvad de to ting er:

* Triton er EU's kystbevogtningsprogram, som patruljerer ved EU's kyster.

* Programmet blev sat i værk 1. november sidste år, da Italien lukkede sin egen eftersøgnings- og redningstjeneste Mare Nostrum i Middelhavet.

* Frem til februar i år er 19.500 mennesker blevet reddet, heraf knap 6000 som en direkte følge af Triton, ifølge EU-Kommissionen.

* Triton har et månedligt budget på mellem 1,5 og 2,9 millioner euro og har blandt andet syv skibsfartøjer, to fly og en helikopter til rådighed. 21 medlemsstater deltager med personel.

* Programmet hører under Frontex, som er Det Europæiske Grænseagentur, der blev etableret i 2005 i Warszawa, Polen.

* Frontex skal styrke og koordinere medlemsstaternes operative samarbejde med kontrollen af EU's ydre grænser.

* Agenturet har ikke selv operationelle beføjelser eller udstyr, fly og skibe, men holder styr på, hvad medlemslandene kan bidrage med til fælles grænseaktioner i Middelhavet, Det Ægæiske Hav og Det Ioniske Hav mellem Italien og Grækenland.

* Formålet med Frontex er at styrke sikkerheden ved EU's ydre grænser.

* Frontex' opgaver går blandt andet ud på at udarbejde risikoanalyser, hjælpe med uddannelse af nationale grænsevagter, hjælpe med at koordinere fælles tilbagesendelser og overvågning af relevant forskning på området.

* Danmark deltog ikke i beslutningen om at etablere Frontex, fordi den er omfattet af det danske forbehold for retslige og indre anliggender.

* Siden har Danmark dog besluttet at deltage i Frontex på mellemstatsligt grundlag.

* Flere end 276.000 mennesker kom illegalt til EU sidste år, hvilket er en stigning på 155 procent sammenlignet med året før.

* Det er hovedsageligt syrere og eritreere, som bliver pågrebet ved EU's ydre grænser, samt migranter og flygtninge fra Afghanistan, Mali og Kosovo.

Kilder: EU-Kommissionen, Frontex, EU-Oplysningen