Løkke: Vi bliver nødt til at diskutere flygtningehåndteringen

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen mener ikke, at EU på nuværende tidspunkt skal afskærme bådflygtninge fra at komme ind i Europa ved at tvinge dem til at vende om og returnere til deres uroplagede hjemland.

Løsningen vil i så fald kræve et opgør med FN's flygtningekonvention, og derfor er det ikke en løsning til den aktuelle situation, hvor hundredevis af bådflygtninge drukner i Middelhavet på turen fra Afrika til Europa.

Partiformanden understreger dog i samme åndedrag, at man på EU-niveau skal diskutere hvorvidt man i fremtiden skal kopiere den løsning, som Australien har implementeret. En løsning, der blandt andet indebærer, at bådflygtninge nægtes ophold i Australien - enten ved at eskortere dem tilbage til deres transitland eller ved at placere dem på flygtningecentre i Stillehavet.

- Det er der ikke konventionsmæssig basis for at gøre, så det er ikke en løsning lige nu og her, men jeg vil da gerne sige, at vi på et tidspunkt bliver nødt til at diskutere i Europa, hvordan hele spørgsmålet omkring flygtningehåndtering er indrettet. Det hviler på konventioner, der er lavet efter de store krige, hvor verden så meget anderledes ud og var meget mindre mobil, hvor man typisk flygtede hen over en landegrænse. Men i forhold til det aktuelle, kan det ikke blive løsningen, forklarer Lars Løkke Rasmussen.

EU's udenrigsministre er netop blevet enige om en tipunktsplan, der blandt andet skal bekæmpe problemet med menneskesmuglere i Afrika, og Venstre-formanden mener i øjeblikket man skal sørge for, at udviklingsbistanden går det arbejdet i nærområderne.

- Der findes ingen snuptagsløsninger. Lige nu og her har vi et ansvar over for folk, der er sat på bådene om som risikerer druknedøden. Men man er også nødt til at forstå, at hvis ikke vi gør noget andet, så vil flygtningestrømmen bare tage til, fordi så bliver det omkostningsfrit for skumle bagmænd at tage flygtningenes penge og sætte dem på tømmerflåder og faldefærdige skonnerter, og derfor er vi nødt til at gøre flere ting på samme tid, forklarer Lars Løkke Rasmussen, der gerne ser, at både EU og Danmark bruger flere ressourcer på at bekæmpe bagmændene.

Dansk Folkeparti har tidligere opfordret til, at Danmark og EU kopierer skabelonen, som Australien benytter sig af. Og selvom Liberal Alliances formand Anders Samuelsen ikke kender til reglerne i Australien, så ligger det ikke langt fra holdningen i partiet.

- I princippet, så er det er jo det system, vi taler for. At man får sendt et klart signal om, lad nu være med at sejle. For hvis I sejler og kommer i land, så kommer I alligevel ikke videre derfra. I får lynhurtigt behandlet jeres sag, og så bliver i alligevel sendt tilbage til nærområdet, og så skal vi sørge for, at flygtningelejrene i området fungerer, forklarer Anders Samuelsen, der appellerer til, at ressourcerne bliver brugt i nærområderne, så flygtningene ikke behøver at tage den farefulde tur over Middelhavet.

Fakta om flygtningene i Middelhavet:

  • De fleste af bådflygtningene sejler ud fra Libyens kyst eller Tunesiens kyst.
  • Destinationen for de mange flygtninge er typisk den italienske kyst.
  • De mange bådflygtninge består både af folk fra uroplagede lande, der flygter fra krig, samt immigranter, der håber på at kunne finde lykken i Europa.
  • Alene i løbet af den seneste weekend blev 8000 bådflygtninge reddet i Middelhavet.
  • Tirsdag 14. april frygtes 400 at være druknet på vej fra Libyen til Italien.
  • I alt 900 frygtes at have mistet livet i 2015 efter at have forsøgt at krydse Middelhavet.
  • I 2014 døde 3279 personer, der sejlede ud fra Nordafrikas kyster i overfyldte skibe.

Kilder: Dansk Flygtningehjælp, International Organization for Migration.  /ritzau/