Sundhedsøkonom: Fornuftigt at gøre op med papirvælde på sygehuse

Regeringen får nu roser for sit nye sundhedsudspil, Nationalt Kvalitetsprogram for sundhedsområdet 2015-2018, der blæser til angreb mod papirvælde for de ansatte på danske sygehuse. 

Helt konkret ønsker Socialdemokraterne og Radikale Venstre at afskaffe den såkaldte Danske Kvalitetsmodel fra 2005 og dermed give læger og sygeplejersker mere tid til patientpleje. 

I kvalitetsmodellens tiårige levetid er dokumentations- og registreringskravene steget massivt i sundhedssektoren.  

- Man burde have rullet kvalitetsreformen tilbage for lang tid siden. Det var for uklart, hvad man brugte den til, og begrænset hvad man fik ud af den, siger Jakob Kjellberg, professor og sundhedsøkonom på Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning. 

Han understreger, at lægerne stadig skal lave kvalitetsarbejde, men at de generelt bør bruge mindre tid på at indtaste og registrere data om patienter. 

Spørgsmål om finansiering 

Regerings sundhedsudspil kommer samtidig med, at en samlet borgerlig opposition præsenterer seks konkrete punkter, der skal forbedre sygehusvæsenet i den kommende valgperiode. 

Blandt de mest springende punkter i det blå udspil er løftet om ikke at indføre ny brugerbetaling, en ny kræftplan og 30-dages behandlingsgaranti. 

Læs også: Her er de seks borgerlige sundhedsdogmer

Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er dog uenige om, hvordan planen skal finansieres, hvis Lars Løkke Rasmussen (V) bliver statsminister efter næste folketingsvalg. 

Bliver dyrt

Ifølge Jakob Kjellberg er det stadig for tidligt at regne ud, hvor stor regningen for den blå sundhedsplan vil blive. 

- Vi kan endnu ikke sige, hvad det kommer til at koste at gennemføre de ting, men det vil ikke blive billigt. Man skal spørge sig selv, om det virkelig er det bedste at blive behandlet hurtigt, eller om der er andre ting, man kan gøre, f.eks. kostomlægning eller træning, siger Jakob Kjellberg og fortsætter. 

- Kniven er ikke altid den bedste løsning, og en hurtigt diagnose er heller ikke nødvendigvis det bedste. Det skal hellere være den rigtige diagnose. 

Danskerne skal til folketingsvalg senest til september. 

Vælgerdagsorden, marts 2015

Spørgsmål: Hvilke af følgende politiske temaer tror du vil være de vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds ved folketingsvalget? Du må maks nævne to punkter. 

Flygtninge og indvandrere 30%

Hospitaler og sundhed 24%

Beskæftigelse 21%

Økonomi 21%

Socialpolitik 18%

Skattepolitik 14%

Børn og unge området 13%

Ældreområdet 11%

Miljø og klima 10%

Uddannelse 9%

EU 7%

Udenrigs- og forsvarspolitik 5%

Retspolitik 4%

Dyrevelfærd 2%

Ingen af ovenstående 1%

Ved ikke 3%

Svar i alt 1.969

Kilde: Megafon.