Overblik: Her er regeringens sundhedsudspil

Valgkampen på sundhedsområdet er for alvor skudt i gang, efter regeringen og oppositionen mandag har præsenteret hvert sit udspil til en ny politik. 

Mens partierne fra blå blok fremlægger seks konkrete punkter, bl.a. en ny kræftplan og 30-dages behandlingsgaranti, vil regeringen først og fremmest stoppe papirvældet for læger og sygeplejersker på de danske sygehuse. 

Det skal ske ved en afskaffelse af den såkaldte Danske Kvalitetsmodel fra 2005, der har medført et massivt dokumentations- og registreringskrav i sundhedssektoren. 

Håbet er, at en afbureaukratisering vil give flere varme hænder og dermed bedre patientpleje. 

Her er de centrale punkter i regeringens sundhedsudspil, der går under navnet 'Nationalt Kvalitetsprogram for sundhedsområdet 2015-2018'

Nationale kvalitetsmål der skal understøttes af lokale delmål Få, nationale mål skal sætte en klar retning for kvalitetsarbejdet og og skabe motivation hos ledelsen og medarbejderne i sundhedssektoren. De nationale mål skal understøttes af lokale kvalitetsmål ude i regionerne og kommunerne. 

Ny tilgang til kvalitetsstyring Der skal skabes en kultur i sundhedsvæsenet, hvor kvalitetsforbedringer er en naturlig del af det daglige arbejde. Konkret skal det ske ved en udfasning af Den Danske Kvalitetsmodel på de offentlige sygehuse ved udgangen af indeværende år. 

Behandling med patienten i centrum

  • En styrkelse af sundhedspersonalets kompetencer og redskaber skal sikre, at patienter i højere grad bliver hørt og inddraget i behandlingen.

Større synlighed og mere systematisk brug af data Der skal være mere synlighed og gennemsigtighed omkring sundhedsvæsenets gode og dårlige resultater. Derudover skal en mere systematisk brug af relevante sundhedsdata motivere og sikre kvalitetsforbedringer hos personalet og ledelsen.  

God ledelse på alle niveauer

  • Ledelsen på alle niveauer skal have et stærkt fokus på at skabe forbedringer og blive bedre til at gribe ind og komme med nye tiltag, når kvaliteten ikke er tilstrækkelig.

Incitamenter og finansiering der understøtter kvaliteten for patienterne Regeringen ønsker et sporskifte fra det ensidige fokus på aktivitet og produktivitet. Fremover ønsker Socialdemokraterne og Radikale Venstre en ny styring med et mere balanceret fokus på aktivitet, kvalitet, resultater og omkostninger. Derudover skal de forskellige punkter i højere grad tænkes sammen i planlægningen og eksekveringen. 

Tre hovedemner

Regeringen håber med sit udspil at nå en tredelt målsætning, der lyder på:

1) Forbedret sundhedstilstand i befolkningen. 

2) Høj patientoplevet og faglig kvalitet. 

3) Lave omkostninger per behandlet borger. 

Ifølge Danske Regioner er 95 ud af 100 danskere hvert år i kontakt med det danske sundhedsvæsen, der årligt koster omkring 103 mia. kr. Det svarer ca. til 18.500 kr. per dansker. 

En ny måling fra Megafon viser, at 'hospitaler og sundhed' er det næstvigtigste punkt for vælgerne forud for folketingsvalget - kun overgået af emnet 'flygtninge og indvandrere'. 

Vælgerdagsorden, marts 2015

Spørgsmål: Hvilke af følgende politiske temaer tror du vil være de vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds ved folketingsvalget? Du må maks nævne to punkter. 

Flygtninge og indvandrere 30%

Hospitaler og sundhed 24%

Beskæftigelse 21%

Økonomi 21%

Socialpolitik 18%

Skattepolitik 14%

Børn og unge området 13%

Ældreområdet 11%

Miljø og klima 10%

Uddannelse 9%

EU 7%

Udenrigs- og forsvarspolitik 5%

Retspolitik 4%

Dyrevelfærd 2%

Ingen af ovenstående 1%

Ved ikke 3%

Svar i alt 1.969

Kilde: Megafon.