Lidegaard: Største flygtningekrise siden 2. verdenskrig

Flygtningestrømmen op gennem Europa er den største humanitære krise siden 2. verdenskrig.

Sådan lyder meldingen fra landets udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), i kølvandet på en weekend, hvor over 900 bådflygtninge frygtes omkommet efter et skibsforlis i Middelhavet natten til søndag.

FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har i en pressemeddelelse tidligere mandag skrevet, at hvis antallet af omkomne er over 700, så er der tale om den værste skibsulykke med flygtninge og migranter nogensinde i Middelhavet.  

- Lige nu har vi den største flygtningekrise siden 2. Verdenskrig. Det sker på baggrund af den tragiske situation vi har i Mellemøsten, suppleret med nød og elendighed i Afrika og endnu flere konflikter i det nordlige Afrika, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til TV 2 NEWS.

Alene i 2015 er mere end 35.000 asylansøgere og migranter kommet til Sydeuropa med båd. Det viser tal fra flygtningehøjkommissariatet, UNHCR. Hvis weekendens ulykkes tal verificeres, så har omkring 1600 bådflygtninge mistet livet på den farefulde færd over Middelhavet i håbet om en bedre fremtid.

Samme tal fra FN's flygtningehøjkommissariat, der har til formål at sikre beskyttelse for flygtninge, viser, at 219.000 bådflygtninge krydsede Middelhavet i 2014 - omkring 3500 mistede livet.

Derfor kalder det akut på en både kortsigtet og langsigtet handling nu, siger udenrigsministeren.

- På den korte bane bliver vi nødt til at se, hvordan vi kan assistere Italien i denne ekstraordinære situation. Det handler om at bekæmpe de menneskesmuglere, der fuldstændig kynisk udnytter den her situation, siger Martin Lidegaard.

Hvis man ikke bekæmper menneskesmuglerne, så vil flere bådflygtninge blive sendt af sted på farlige skibe og tømmerflåder. Ifølge Martin Lidegaard handler det derfor også om, at man sikrer en udviklingsbistand i de lande, som flygtningene kommer fra.

- Det her kalder på en mere langsigtet indsats. Bedre humanitære indsatser i de områder, hvor flygtninge kommer fra. Og ikke mindst en bedre udviklingsbistand i de områder, som folk kommer fra.

Hjælp til Italien

Klokken 15 mandag eftermiddag samles udenrigs- og justitsministre i Luxembourg for at tale om, hvordan man skal gribe de store flygtningestrømme an.

Justitsminister Mette Frederiksen var også inviteret til mødet, men hun får ikke mulighed for at deltage, oplyser Justitsministeriet til TV 2.