Analyse: Blåt sundhedsudspil er udtryk for valgkamp

Det er et led i den kommende valgkamp, at den samlede borgerlige opposition mandag præsenterer et samlet udspil til en ny sundhedspolitik. 

Sådan lyder det fra TV 2's poltiske kommentator Anders Langballe, der især hæfter sig ved, at de blå partier slår fast, at der ikke kommer brugerbetaling på sundhedsområdet de næste fire år. 

- Det primære formål er at få skubbet det bekymrende, der kan ligge i brugerbetalings-diskussionen, til hjørne og lukket ned. Man er bange for, at der vil komme en skræmmekampagne fra de politiske modstandere, der siger, at det vil koste penge at gå til lægen med en blå regering, siger Anders Langballe til TV 2 News. 

Debatten lever videre

Flere politikere fra bl.a. Venstre og Liberal Alliance har flere gange slået på tromme for, at man bør overveje at indføre en model, hvor det koster et mindre beløb at gå til en praktiserende læge. 

Men selvom Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance lægger låg på diskussionen for nu, er det ifølge Anders Langballe langt fra ensbetydende med, at emnet ikke længere er en kæphest for de borgerlige partier. 

- De fleste af dem mener det sådan set stadig. Nu udskyder man det til næste folketingsvalg. Men hvis Lars Løkke Rasmussen (formand for Venstre, red.) vinder valget, tror jeg, han vil iværksætte en stor undersøgelse af sundhedssektoren, som formentlig vil munde ud i, at man kan få den samme ordning som i f.eks. Sverige, hvor det koster et mindre beløb at gå til lægen, siger Anders Langballe. 

Uenige om finansiering

De borgerlige partiers sundhedsudspil indeholder seks konkrete punkter til en styrkelse af sygehusvæsenet. De fire partier er imidlertid ikke nået til enighed om, hvordan forslaget skal finansieres. 

Omvendt har regeringen præsenteret sit eget udspil til en ny sundhedspolitik, hvor man bl.a. vil gøre op med papirvælden samt udstede konkrete nationale mål for at forbedre folkesundheden. 

En ny måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, viser, at emnet 'hospitaler og sundhed' indtager andenpladsen over emner, der bekymrer vælgerne mest forud for det kommende folketingsvalg - kun overgået af 'flygtninge og indvandrere'. 

Vælgerdagsorden, marts 2015

Spørgsmål: Hvilke af følgende politiske temaer tror du vil være de vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds ved folketingsvalget? Du må maks nævne to punkter. 

Flygtninge og indvandrere 30%

Hospitaler og sundhed 24%

Beskæftigelse 21%

Økonomi 21%

Socialpolitik 18%

Skattepolitik 14%

Børn og unge området 13%

Ældreområdet 11%

Miljø og klima 10%

Uddannelse 9%

EU 7%

Udenrigs- og forsvarspolitik 5%

Retspolitik 4%

Dyrevelfærd 2%

Ingen af ovenstående 1%

Ved ikke 3%

Svar i alt 1.969

Kilde: Megafon.