Politiforbund: Zone-forbud mod kriminelle kræver 500 ekstra politifolk

- Hvis man virkelig mener det politisk, så er man simpelthen nødt til at indse, at politistyrken ikke er dimensioneret, som den bør være. Man er nødt til at tilføre nogle ekstra ressourcer.

Sådan lyder den kontante melding fra Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, til TV 2 ovenpå regeringens forslag om at indføre såkaldte zone-forbud overfor tidligere straffede og unge kriminelle.

Forslaget skal gøre det muligt for politiet at forbyde tidligere straffede ophold i bestemte områder.

Claus Oxfeldt hilser forslaget velkommen, da han igennem lang tid har efterlyst mere præventivt fokus fra politikernes side. Men der skal altså følge penge med, mener han.

- Jeg synes ideen er god, at man kommer tættere på borgerne, kommer i øjenhøjde med borgerne, som vi ikke har været igennem flere år, siger han.

- Men hvis det ikke bare skal være en politisk slåen ud med hænderne hvor de siger, at det er noget politiet skal tage sig af, så er man simpelthen nødt til at tilføre nogle flere ressourcer.

Formanden vurderer, at en sådan opgave vil kræve mange ekstra betjente i en politistyrke, der i forvejen er økonomisk presset. Ikke mindst efter den store opgave under og efter angrebet på Krudttønden og synagogen i København den 14. februar.

- Et slag på tasken, så mener jeg, at 500 mand måske kunne være med til at løse den her opgave i dansk politi. Det vil kræve meget mere lokalpolitimæssigt. Det ville kræve meget mere ude på skolerne. Det ville gøre, at vi skulle ud i de her udsatte boligområder, som vi ikke kommer på samme niveau, som vi tidligere har gjort, siger Claus Oxfeldt.

Justitsminister: Vil gerne give flere penge, men borgerlige blokerer

Politiforbundets appel om medfølgende ressourcer møder forståelse hos justitsminister Mette Frederiksen (S).

- Vi vil jo gerne afsætte flere penge til dansk politi, og det er også nødvendigt, for der er grænser for, hvor meget den enkelte betjent kan klare, siger hun til TV 2, men der er et men:

- Men desværre er vi jo i en situation lige nu, hvor jeg ikke kan få de blå partier i folketinget til at stemme for et aktstykke, så vi får flere ressourcer. Det falder forhåbentligt snart på plads. Så får dansk politi flere penge, siger Mette Frederiksen med henvisning til regeringens aktstykke, der skal give flere penge til terrorbekæmpelse og dermed frigøre ressourcer på andre områder i politiet.

Samtlige partier i blå blok har dog fremsat et beslutningsforslag, der kræver, at Mette Frederiksen trækker sit aktstykke tilbage.

Selvom justitsministeren erkender, at det kræver ekstra ressourcer at håndhæve et zone-forbud, påpeger hun, at en del af forslagets effekt kan opnås uden dyre omkostninger.

- Zone-forbuddet behøver jo ikke i sig selv at koste flere penge – jo håndhævelsen gør – men det at udstede gør det ikke. Og vi tror faktisk også på, at det her kan have en præventiv effekt. For hvis de unge ved, at de kan få et forbud mod at stå og være i et område, hvor de gerne vil være, så kunne det jo være, at det kunne afholde nogle af dem fra at indgå i den hash-handel, som er så ødelæggende, siger hun til TV 2.