Hans Engell: Løkke kan ikke give Thorning skyld for egen deroute

Når Venstres formand Lars Løkke Rasmussen påstår,  at regeringens løftebrud går udover alle politikeres troværdighed, så er det et forsøg på at give Helle Thorning-Schmidt medansvar for, at Løkke selv har været ud i en deroute i meningsmålingerne.

Sådan lyder analysen fra politisk kommentator Hans Engell, efter at Lars Løkke Rasmussen i et stort interview med TV 2 kom med sit bud på, hvorfor danskerne har så lidt tiltro til de danske politikere.

- For at starte i andres lejr, så er der jo løftebrudene. Når man går til valg på én fortælling og så i virkeligheden gennemfører noget, der er helt anderledes, som vi så det sidst, så gør det et eller andet ved tilliden mellem politikere og vælger, siger Lars Løkke Rasmussen i interviewet, hvori han dog også erkender, at hans egne sager har svækket tilliden til vælgerne.

 - Han vil gerne minde om, at Thorning har et generalieblad, ligesom han har det. Altså i forhold til den såkaldte løftebruds-diskussion. At hun har håndteret en række sager på en måde, så vælgernes tillid til politikerne generelt er faldet, og det forsøger Løkke ligesom at tage den til indtægt, vurderer Hans Engell med henvisning til nye målinger, der viser, at Helle Thorning er mere populær end sin direkte modstander til statsministerposten.

Men Hans Engell mener ikke, at Løkke kan gøre Thorning medansvarlig for sine egne dårlige målinger.

- Det er klart, at Thorning taber vælgere, især fordi der vil være en del af hendes egne vælgere, der oplever de ændringer, der blev gennemført på dagpenge- og efterlønsområder og andre områder, som løftebrud. Det vil de sige var et løftebrud, og det koster hende. Men det har jo ikke noget med Løkkes sager at gøre. ... Du kan ikke tale med venstre-folketingsmedlemmer eller være ude i Venstres bagland uden at de siger, at hovedårsagen til, at Venstre i øjeblikket står til at være det parti, der taber flest folketingsmedlemmer ved næste valg, der er skylden Lars Løkkes og de sager, der har været.

Hans Engell mener, at Løkke skal passe på ikke at gøre Thorning medansvarlig for hans egne sager.

- Så vidt jeg ved, så betaler Thorning både sit tøj og sine stilletter og tasker ud af egen lomme. Der må Lars Løkke sige, at den kritik, der kom for de 152.000, det er hans ansvar, og det koster ham dyrt. Det koster ham måske så dyrt, at det kan koste ham den mulige statsministerpost, lyder vurderingen fra Hans Engell.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter