Analyse før landsmøder i SF og LA: Partierne gør klar til valgkamp

Der er valg senest om fem måneder, og rygterne siger, at danskerne allerede skal til stemmeurnerne i maj.

Partierne er derfor allerede i fuld gang med forberedelserne til den kommende valgkamp, og det bliver også det gennemgående tema på weekendens to politiske landsmøder hos SF og Liberal Alliance.

Det vurderer politisk redaktør på avisen Information, Casper Dall.

- Jeg tror, at vi kommer til at se en Liberal Alliance classic. De kommer til at køre deres mærkesager omkring mindre skat, mindre styring fra det offentlige og så videre. At de ligesom forsøger at få lanceret deres valgkamp, få mobiliseret deres partisoldater, og på den måde gøre klar til at skaffe Liberal Alliance et bedre valgresultat end det, de fik sidste gang, siger han til TV 2.

Det samme gør sig ifølge Casper Dall gældende for SF, der i øjeblikket lider under et faldende medlemstal.

- Man kan sige, at SF står lidt i den samme situation og så alligevel ikke. De partier, der holder landsmøde op til sommerferien kommer selvfølgelig til at køre benhårdt på, at de skal have mobiliseret deres kernetropper til at komme ud og føre valgkamp. 

Alligevel kommer SF's landsmøde til at være anderledes end de seneste par år:

- For Pia Olsen Dyhr handler det lige så meget om, at hun får sit første landsmøde som partiformand. Det har været nogle tumultariske år, som SF har været igennem, og nu er det rent faktisk første gang i flere år, at partiet kan have et relativt roligt landsmøde. Og det tror jeg også at Pia Olsen Dyhr og SF-toppen ser frem til; at der ikke kommer vildt meget ballade, og at der heller ikke har været vildt meget ballade op til det her landsmøde fra baglandet.

Det svigtende medlemstal, der ifølge den seneste opgørelse er faldet til omkring 8.500, bliver ligeledes noget som SF-toppen vil forsøge at tage hånd om.

 - SF har selvfølgelig en klar udfordring i forhold til, at deres medlemmer forsvinder. De har selvfølgelig toppet dengang, de havde Søvndal-effekten, hvor han var voldsomt populær, og de på den måde fik voldsomt mange medlemmer ud af det. Nu vil de forsøge at stabilisere partiet omkring de 10.000, det vil sige, at de skal have gang i en fremgang på godt og vel 1.500 medlemmer, og det skal de blandt andet diskutere i morgen, søndag, hvor de skal ind og kigge på, hvordan SF's organisation skal være. Kan man gøre mere for at værge og fastholde medlemmer, og hvordan gør man det det interessant at være medlem af SF?, fortæller Casper Dall.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter