Nyt fødevareforlig vil styrke kontrollen af madvarer

Et politisk flertal på Christiansborg er fredag nået til enighed om en ny fødevareaftale, der gælder frem til 2018. 

Forligskredsen består af alle partier på nær Liberal Alliance. 

Den nye aftale, der går under navnet Fødevareforlig 3, indeholder en lang række af de samme punkter fra det seneste forlig. 

Et af de nye tiltag i det dugfriske forlig er, at myndighederne fremover vil gå benhårdt efter at styrke kontrollen med områder, hvor der hyppigt sker lovbrud. 

- Vi fastholder ikke, men forbedrer fødevarekontrollen i Danmark. Vi vil være mere risikobaserede, for nogle gange er det nødvendigt at skyde med spredehagl. Men fokus skal være på, at Fødevarestyrelsen går ind og lægger en vurdering ned over, hvor risikoen er størst, siger Dan Jørgensen, fødevareminister (S), til TV 2 News.  

Med vedtagelse af aftalen afsættes der 86,8 mio. kr. til fødevareområdet i 2015, 89,9 mio. kr. i 2016, 88,6 mio. kr. i 2017 og 89,1 mio.kr. i 2018. Indsatserne i aftalen er ifølge ministeriet fuldt finansierede.

Vil styrke kontrollen

Forligskredsen fremhæver i en pressemeddelelse fire centrale punkter i den nye aftale. 

1: Fokuseret kontrol - Basiskontroller udskiftes med prioriterede kontroller og kampagnekontroller. 

2: Viden til vækst - Fødevarestyrelsen implementerer nye vejledningsinitiativer som f.eks. mulighed for rekvireret vejledningsbesøg, ligesom man viderefører de udvidede førstegangsbesøg.

3: Fair konkurrence - en styrket indsats mod svindel ved en mindre opprioritering af fødevarerejseholdet.

4: Forbrugersikkerhed - et højt niveau for forbrugersikkerhed med fokus på kemiske og mikrobiologiske forureninger i fødevarer. 

Fokus på vækst

Med indførslen af de nye vejledningsinitiativer fra Fødevarestyrelsen håber forligskredsen på en styrket konkurrenceevne hos danske fødevareproducenter. 

 - Der indføres yderligere vejledningsindsatser med henblik på at skabe større tryghed for virksomhederne i deres investeringer og med henblik på at styrke virksomhedernes muligheder for vækst. Med forligets indsatser er det målet, at Danmark gennem forligsperiodens fire år fastholder sin position som leverandør af sikre fødevarer og fødevarekontrol på et meget højt internationalt niveau, står der i pressemeddelelsen. 

Den tidligere aftale blev forhandlet på plads af den daværende VK-regering tilbage i 2010 og udløb sidste år. Den daværende forligskreds besluttede imidlertid i efteråret 2014 at udskyde forhandlingerne om en ny aftale pga. skandalen med fund af listeria-bakterier i rullepølser. 

Eftersynet af listeria-indsatsen lå først færdig tilbage i februar, hvilket der altså er blevet taget højde for i den nye forligsaftale. 

Fødevareforlig 3

Et politisk flertal bestående af samtlige partier på nær Liberal Alliance er nået til enighed om en fødevareaftale, der løber frem til 2018. 

Her er de centrale punkter i det nye forlig, der afløser den gamle aftale fra 2010.

1: Fokuseret kontrol – en endnu mere risikobaseret kontrol, dvs. basiskontroller konverteres til flere prioriterede kontroller og kampagnekontroller. 

2: Viden til vækst – Fødevarestyrelsen implementerer nye vejledningsinitiativer som f.eks. mulighed for rekvireret vejledningsbesøg og viderefører de udvidede førstegangsbesøg.

3: Fair konkurrence – en styrket indsats mod svindel ved en mindre opprioritering af fødevarerejseholdet.

4:Forbrugersikkerhed – et højt niveau for forbrugersikkerhed med fokus på kemiske og mikrobiologiske forureninger i fødevarer. 

Derudover videreføres en lang række punkter fra det tidligere forlig, heriblandt:

  • Gebyrbelagt opfølgende kontrol ved indskærpelser
  • Styrket kontrol med nethandel
  • Delvis videreførelse af kontrol med kosttilskud – styrkelse af kosttilskudsgruppen
  • Kontrol af effektiv tilbagetrækning af fødevarer i alle led af handelskæden
  • Importkontrol videreføres i reduceret omfang
  • Handlingsplaner for salmonella og campylobacter
  • Fortsat styrket indsats overfor antibiotikaresistens
  • Yderligere styrkelse af kontrollen i henhold til efterforskning og sanktionering af ulovlige virksomheder og i sager om svindel i alle afskygninger
  • Kontrolkampagner rettet mod vildledning, anprisning og svindel
  • Intensiv kontrol med pesticidrester i frugt og grønt