Blå blok blokerer for terrorpenge: Vi vil have langsigtet plan

Fredag bliver der føjet et nyt kapitel til slagsmålet om, hvordan Folketinget skal finde ekstra penge til politiets terrorindsats. De borgerlige partier blokerer nemlig nu for en ekstra bevilling på 130 millioner kroner, som regeringen er parat til at give til terrorbekæmpelse i Danmark.

Det sker, fordi de borgerlige partier kræver, at der bliver fundet en mere langsigtet løsning. Derfor har oppositionen fremsat et beslutningsforlag, som skal førstebehandles i Folketingssalen fredag.

Med beslutningsforslaget kræver partierne, at justitsminister Mette Frederiksen (S) trækker en ekstra bevilling på 130 millioner kroner til politiet tilbage.

- Det (bevillingen på 130 mio. kr., red.) er alt for lidt, der sættes af til de store ressourcer, der bruges på tiden efter terrorangrebet i København. Det presser politikredsene rundt om i landet, og det undrer os, at regeringen sidder på hænderne og ikke bare nu og her kommer med de midler, der er brug for, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Fra De Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado, lyder det samstemmende, at de borgerlige partier ønsker en samlet plan:

De borgerlige vil have regeringen til at trække forslag om ekstrabevilling til politiet tilbage

S: Borgerlige stikker kæp i hjulet for terrorberedskab

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, er uforstående over for de borgerliges modstand, som han kalder ”valgkampsfnidder.”

- Vi vil helt umiddelbart sørge for, at de penge, som politiet har brug for i år, er blevet sat af, så politiet kan få penge nu og her. Vi kan ikke forstå, hvorfor borgerlig blok ikke vil være med til at sætte de penge af, så politiet og PET kan komme videre med deres arbejde med terrorberedskabet – det stikker de borgerlige nu en kæp i hjulet for.

Han siger videre:

- De borgerlige vil have nulvækst, og det er dem, der har det problem – hvis de vil sætte lige så mange penge af til politiet eller øge deres bevilling, skal de skære på skolerne eller daginstitutioner eller på ældreplejen. Og det vil de meget nødigt svare på, og derfor trækker de den her sag ud.

Selv vil Jesper Petersen dog over for TV 2 meget nødigt svare på, hvorfor regeringen ikke vil fremlægge en langsigtet terrorpakke, sådan som både Politiforbundet og det jødiske samfund også ønsker:

- Der skal bruges nogle penge i 2015 – udover de penge, som allerede er blevet bevilliget. Så er der noget, der handler om de kommende år. Det vil blive fremlagt på finansloven til sommer, lyder det fra Jesper Petersen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har ikke tænkt sig at trække sin anmodning om flere penge til terrorbekæmpelse tilbage fra Finansudvalget. Hun kalder det "uforståeligt", at de borgerlige partier ikke vil støtte hendes anmodning, det såkaldte aktstykke 108, siger Mette Frederiksen til nyhedsbureauet Ritzau.