Afskaf kongehuset, øh…

Hele tanken om et kongehus er håbløst forældet og burde være afskaffet sammen med heksebål, ridderturneringer, gabestok og andet middelalderligt bavl. At et menneske er født til at arve en trone, er frataget sin stemmeret, skal være medlem af folkekirken og ikke kan straffes, er jo fuldstændig håbløst i vores moderne demokratiske tid. Hvorfor afskaffer vi det ikke bare?

Måske fordi det virker? ’If it ain’t broke – don’t fix it’, som det hedder på nydansk. Danskerne er glade for dronningen. Hun og hendes familie gør en stor indsats. Jeg har haft en del kontakt med kongehuset i arbejdsmæssig sammenhæng, og jeg kan kun sige, at de er flinke folk, der gør deres bedste. De tilpasser sig nye tider, og forsøger stadig at holde fast i værdigheden og traditionerne – en svær balance. Men de gør det.

  Læs også: Kur mod politikerlede?

Og hvad er alternativet? Så skal vi til at have en præsident. Nogle siger, at hvis vi skulle stemme om det, ville folk alligevel vælge dronningen – hvis hun altså ville stille op til valg. Og så er der jo ikke meget forandring. Min bekymring er snarere, at folk kunne finde på at vælge Anders Fogh Rasmussen. Og med de udsigter, vil jeg nu alligevel hellere beholde dronningen. 

Til gengæld synes jeg, at det var på tide, at vi beslutter os for at urinere eller hoppe af potten. Har man sagt A må man også sige B. Hvis vi skal have et kongehus, må vi også betale. Al den brok om, at kongehuset ikke betaler skat eller får for mange penge og har for mange slotte. Det er i mine øjne noget ævl. Hvis man vil have et kongehus – og det vil folk altså – så går værdigheden ligesom fløjten, hvis de skal til at køre i Fiat Uno og bo på 2. sal til højre. Store kjoler, flotte biler og velholdte slotte – det hører altså til. Hvis ikke vi vil betale – så må vi klare os med en præsident – som så også skal have noget pænt at bo i og en ordentlig bil og en stab og sikkerhedsvagter og fanden og hans pumpestok.

Så jeg har resigneret. Godt nok er jeg i bund og grund republikaner. Men nogle gange må principperne vige for praktiske løsninger – tiden er ikke inde til at afskaffe kongehuset. I hvert fald så længe det fungerer…

Tillykke med fødselsdagen Margrethe.