Statsborgerskab på prøve

Alt for mange indvandrere misbruger desværre den danske gæstfrihed til at begå alvorlig kriminalitet. Statistikkerne taler deres tydelige sprog, og her er det ofte personfarlige forbrydelser, der springer i øjnene. I 2012 blev 5.971 mænd dømt for vold, og heraf var 1.386 indvandrere eller efterkommere af indvandrere. Det svarer til en andel på 23,2 procent indvandrere.

Derfor ønsker Dansk Folkeparti, at statsborgerskaber skal gives på prøve de første ti år af opholdet i Danmark. Dansk indfødsret er en slags ”gave”, som gives ved lov, men dermed kan den også fratages ved lov, hvis den bliver misbrugt eller er opnået på et forkert grundlag.

Vi ønsker som udgangspunkt, at alle personfarlige forbrydelser, som giver en fængselsdom på et halvt år eller derover skal føre til fratagelse af statsborgerskabet, ligesom opfordringer til terror øjeblikkeligt skal medføre fratagelse af statsborgerskabet.

Al erfaring viser, at en udvisning er det, de kriminelle frygter allermest, mens de trækker på skuldrene ved udsigten til selv længerevarende fængselsophold. Men et statsborgerskab er ikke noget, man blot kan gøre sig fortjent til en enkelt gang, hvorefter det skal gives betingelsesløst. Nej, prøveperioden skal bevise, om tildelingen var fornuftig.

Det handler om danskernes tryghed. Det handler om befolkningens retsfølelse. Udlændinge, der kan - og vil - bidrage til det danske samfund, skal være velkomne her i landet. Resten skal hjælpes til at indse, at Danmark var det forkerte valg. Dermed er forslaget om betinget statsborgerskab også en håndsrækning til de mange indvandrere, som overholder loven og er et positivt bidrag til Danmark.

Nu ved vi jo godt, at nogle udviste havner i et slags ingenmandsland, fordi de ender med at blive statsløse. Derfor skal det i prøveperioden på ti år være muligt at opretholde dobbelt statsborgerskab, således at denne situation kan undgås. I Dansk Folkeparti er vi som udgangspunkt ikke tilhængere af dobbelte statsborgerskaber, men lige præcis her giver det mening.