Thorning: Useriøst at komme med dagpengeforslag nu

Efter få uger som nyvalgt formand for Socialdemokraterne revsede Helle Thorning-Schmidt i 2005 den daværende VK-regering for at "sende alle svære diskussioner i udvalg og kommissioner".

Det gjorde hun i sin første 1. maj-tale som formand, hvor hun i forbindelse med debatten om efterlønsordningen slog fast, at hun ville "tale op til vælgerne" og tage diskussionen i stedet for at sende det hele i kommissioner og råd:

- Vi er ikke bange for diskussion. Og vi vil tale op til vælgerne. Vi vil ikke ligesom regeringen (den daværende VK-regering, red.) sende alle svære diskussioner i udvalg, kommissioner og råd.

- Lige meget om det handler om globalisering, struktur eller velfærd. Regeringens svar er det samme: I udvalg med det, så tager vi diskussionen næste år, lød det fra Helle Thorning-Schmidt ifølge et udskrift af talen på Arbejdermuseets hjemmeside.

Men nu - næsten ti år senere - henviser hun selv til netop en kommission, når der spørges til, hvad hun ønsker, at der skal ske med dagpengesystemet efter et valg, når den såkaldte dagpengekommission til september har afleveret sine anbefalinger.

Og hun afviser, at der er uoverensstemmelse mellem den ti år gamle 1. maj-tale og sin nuværende holdning til dagpengespørgsmålet.

- Vi har gjort mange ting uden at sende dem i kommissioner, og det er jeg meget tilfreds med, siger hun og henviser til en stribe af regeringens reformer.

- Så det er ikke en arbejdsmetode, vi har brugt på alle mulige områder. Men der er nogle ting, hvor man kan have behov for, at parterne og eksperter sætter sig sammen og finder en god model, siger hun.

- Og det, vi skal undgå i forhold til dagpengene, er, at vi kommer i en situation, hvor det er et snævert flertal, der beslutter et eller andet, og derved skaber usikkerhed om, hvad dagpengesituationen er i Danmark.

Spørgsmål: Synes du, at retten til genoptjening af dagpenge skal være kortere?

- Jeg vil ikke gå ind på de enkelte elementer, for så snart man gør det, så forpligter det også på alle andre elementer.

- Vi har sagt, at dagpengesystemet ikke må være dyrere end i dag, men vi vil gerne opbygge et system, så færre falder ud og der skabes mere tryghed, og det er noget, der skal tænkes godt igennem af en kommission, siger Helle Thorning-Schmidt og fortsætter:

- Det er ikke seriøst at nedsætte en kommission, og så komme med enkelte elementer, der binder på andre områder.