Venstre om terrorpakken: Vi tvivler på regeringens finansering

Venstre vil have flyttet diskussionen om detaljerne vedrørende finansieringen i regeringens terrorpakke fra Folketingets Finansudvalg til Folketinget. 

Ifølge Venstre tvivler man nemlig på, at de 100 millioner kroner, som man på nuværende tidspunkt har planlagt at bruge på øget sikkerhed, er nok.

- Vi er meget i tvivl, om det er nok. For ud over at der bliver givet 100 millioner kroner her, så er regningen i mellemtiden blevet større, fordi man har forlænget det forhøjede beredskab. Vi savner svar på, hvad det er for en regning, der er ved at blive bygget op, siger Venstres finansordfører Peter Christiansen til TV 2. 

S: Venstre opfører sig uansvarligt

Men den udmelding møder skarp kritik fra Socialdemokratene.

 - Det er under al kritik og dybt uansvarligt af Løkke og Venstre, siger Jesper Petersen, finansordfører i Socialdemokraterne, til TV 2.

Han henviser til, at hvis Finansudvalget havde sagt ja til et såkaldt aktstykke, som justitsminister Mette Frederiksen (S) har fremlagt for udvalget, så kunne politiet få de nødvendige 100 millioner kroner, der skal til for at blandt andet at beskytte de danske jøder og forebygge terror.

Jesper Petersen mener, at der er tale om politiske julelege på et alt for alvorligt niveau. 

- De borgerlige partier skulle se at bakke op om det indhold, vi egentlig er enige om - at give politiet og PET bedre ressourcer og muligheder for at beskytte os mod terror, passe på det jødiske mindretal og holde øje med personer, som vi synes er suspekte. 

Ifølge Jesper Petersen har regeringen allerede fundet pengene. De ligger i den reserve, som regeringen har afsat til uforudsete udgifter. 

- Vi kan ikke begynde at bruge af de 100 millioner kroner, før der er stemt om det. Politiet må derfor arbejde på at få enderne til at mødes. Vi ville gerne have sendt politiet og PET på påskeferie med en opbakning til, at de her penge var på vej. 

Brug for politikere med fremtidsvisioner for politiet

Ifølge formand for Politiforbundet, Claus Oxfelt, bør politikerne finde pengene til politiet hurtigst muligt.

- Der må tages ansvar fra Folketingets side, og så må man vise den respekt for dansk politi og finde de her penge. Men jeg er også nødt til at sige, at det her er jo den kortsigtede løsning. Jeg har brug for nogle politikere, der har nogle visioner for fremtiden. Vi har jo i årsvis fortalt om, at der mangler folk i dansk politi. Det her er jo i den grad med til at underbygge den påstand. 

Politisk kommentator: Del af Venstres valgkampagne

- Venstre forøger at sætte turbo på den kampagne, der handler om at advare vælgerne om, at især Socialdemokraterne er ved at gentage fadæsen fra sidste valgkamp - altså love guld og grønne skove uden at have penge til det, de sætter i udsigt, som de sætter i udsigt, siger Helle Ib.

Enhedslisten: Penge til øget sikkerhed ved jødiske institutioner nu

Retsordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper, kræver, at bevillingen af penge til øget sikkerhed ved jødiske institutioner falder på plads hurtigst muligt. Så sent som i nat blev en jødisk slagter på Østerbro udsat for hærværk. 

- Spændingerne i vores samfund er skærpet til, og der er behov for at beskytte det jødiske og andre religiøse mindretal, siger Pernille Skipper til TV 2. 

Det Jødiske Samfunds sikkerhedsorganisation, AKVAH registerede sidste år 53 antijødiske episoder i landet. Det er 10 mere end året før. Og det højeste antal i de seneste fem år.

SF har allerede tilkendegivet, at partiet støtter regeringens forslag, og derfor har det hidtil set ud til, at der kunne skabes et flertal uden blå blok bag de varslede tiltag for 2015.

Regeringens terrorpakke:

Regeringens forslag ”Et stærkt værn mod terror” er en lovpakke med 12 forslag. 

En række forslag handler om at styrke politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET):

  1. 200 millioner kroner til udbygning af politiets og PET’s beredskabs- og overvågningsindsats
  2. 150 millioner kroner til øget it- og analyse kapacitet
  3. Udvidelse af livvagtstyrken (55 millioner kroner)
  4. Adgang til relevante oplysninger om flypassagerer
  5. Undersøgelse af mulig registrering af brugere af taletidskort
  6. Udvidelse af aktionsstyrken i PET
  7. Forstærket nationalt døgnberedskab under Rigspolitiet

To forslag handler om at styrke Forsvarets Efterretningstjeneste (FE):

  1. 415 millioner kroner til indhentning og analyse af oplysninger om terrortrusler fra udlandet
  2. Styrket indsats mod danske ekstremister i udlandet

Derudover er der tre forslag til en styrket indsats andre steder:

  1. Nye initiativer til forebyggelse af radikalisering i fængslerne
  2. Øget dansk bidrag til internationalt samarbejde om terrorbekæmpelse. En styrkelse af den forebyggende indsats i blandt andet Mellemøsten og Nordafrika.
  3. Et udvalg, der skal gennemgå hele den danske terrorbekæmpelse

Hvor skal pengene komme fra?

Regeringen ønsker at bruge i alt 970 millioner kroner over de næste fire år til disse tiltag.

Regeringen har imidlertid fået et flertal i Folketinget imod sig, når det handler om at skaffe pengene til terrorpakken. I første omgang skal der skaffes 400 millioner kroner til politiet for at opfylde intentionerne i terrorpakken. Regeringen vil først forhandle konkret om, hvor de 400 millioner kroner skal hentes, til efteråret, når man alligevel skal lave en ny aftale om politiets økonomi.

Men et flertal udenom regeringen, bestående af SF, Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative, vil have finansieringen på plads, før de vil stemme for terrorpakken.

Kilder: Justitsministeriet m.fl.