Søs Marie Serup: - Hvem kan svinge pisken mest over indvandrere?

- Venstre og regeringen kæmper i øjeblikket om, hvem der kan være hårdest ved flygtninge og indvandrere; Hvem kan svinge pisken mest? 

Sådan lyder det fra BTs politiske kommentator Søs Marie Serup efter, at Venstre i dag fremlægger et nyt integrationsudspil. 

Forslaget fra Venstre går ud på, at kommuner, som er dygtige til at få udlændinge i arbejde, skal have udsigt til flere penge, mens kommuner, der derimod er dårlige til det, skal straffes økonomisk. 

Og den politiske genvinst er til at få øje på, påpeger Søs Marie Serup. Derfor har både regeringen og Venstre en stor interesse i at angribe emnet.  

- Der ligger en ret stor effekt at hente ved at flytte en indvandrer fra kontanthjælp til aktiv beskæftigelse. Det vil forbedre de offentlige finanser med hen ved 175.000 pr. person, man flytter fra kontanthjælp til job, siger hun og forudsiger, at det bliver en af den kommende valgkamps helt store koder, der skal knækkes. 

Socialdemokratiet har tidligere været ude med sit integrationsudspil - der faktisk til en forveksling ligner Venstres integrationsudspil. 

- Der er en lille smule forskel på, hvilke midler man vil tage i brug, og hvor mange penge man vil omfordele. Men grundlæggende er diagnosen den samme, og så er det spørgsmålet om, det er den samme behandling, man vil tilbyde, siger hun. 

I regeringens udspil vil man bruge nyttejob, løntilskud og praktikpladser. Det er jobs, som man bør kunne skaffe, selv i en kommune hvor der ikke findes nogen reelle jobs. 

- Så de kommuner kan altså få del i det. Det er til gengæld et lavere økonomisk tal, der er sat af til det inden for kommunernes ramme. Venstre opererer med et større tal, men det vil være sværere for udkantskommunerne at få adgang til midlerne hos Venstre, lyder det fra Søs Marie Serup. 

Samtidig er kommunerne ret trætte af det, der bliver kaldt "puljetyraniet", puljer, som kommunerne bruger ret mange ressourcer på at søge om at få del i. Dette vil Venstre nu afskaffe ved i stedet kun at lade kommunerne måles på evnen til at få indvandrere i job eller i uddannelse. 

- På den måde bliver systemet mere enkelt. Til gengæld er det også et system, hvor nogle kommuner får meget svært ved at få del i ressourcerne, forklarer Søs Marie Serup. 

Hun mener dog, at forslaget sagtens kan ende med at blive til virkelighed. Samtidig påpeger hun dog, at udspillet skal ses som en del af flere elementer, bl.a. kontanthjælpsloftet. 

- En Venstreledet regering vil, hvis de vinder det kommende folketingsvalg, lægge en meget hård linje overfor den her problemstilling. De vil bruge alle de ressourcer de overhovedet kan, det vil være de hårde løsninger.