Cepos: Derfor løser V-udspil ikke integrationens kerneproblem

Skal integrationen for alvor lykkes, skal der mere til end gulerod og pisk til kommunerne, hvilket Venstre ellers foreslĂĄr.

I stedet skal der tages redskaber som indslusningsløn i brug, hvor indvandrere arbejder for en løn på 70 kroner i timen, mener den liberale tænketank, Cepos.

- Det kan være fint nok at præmiere kommuner for at få indvandrere i job, men Venstre tager ikke hånd om, at ikke-vestlige indvandrere ekskluderes fra arbejdsmarkedet, fordi de ikke er attraktive at ansætte. Derfor bør der indføres indslusningsløn, siger Cepos' cheføkonom Mads Lundby Hansen til Ritzau.

- Mennesker, der kommer til landet uden danskkundskaber og joberfaring, kan som start ikke producere for 110 kroner svarende til mindstelønnen. Man bør tillade, at de kan starte for kun 70 kroner i timen og arbejde sig op. De skal også have en chance, siger Mads Lundby Hansen.

Venstre lægger i sit udspil op til, at kommuner, der er gode til at få indvandrere i job eller uddannelse, skal have flere penge mellem hænderne, mens dårligere kommuner skal straffes økonomisk.

Men det bliver som at slĂĄ i en dyne, for integrationen sker bedst i en virksomhed, mener Mads Lundby Hansen.

- Med en indslusningsløn bliver indvandrere mere attraktive at ansætte, og jeg mener, at det er en langt mere effektiv måde at få indvandrere integreret, at de kan gå til en lokal virksomhed og tilbyde arbejdskraft, så de to kan finde hinanden uden kommunen, siger han.

Cheføkonomen forklarer, at det så er arbejdsgiveren, der vurderer, hvor meget vedkommende kan producere for og dermed er værd i timen, men han afviser, at det skulle få virksomheder til at presse ansatte til en lavere løn.

- Hvis en medarbejder kan producere for 110 kroner i timen eller over, kan man også sælge sin arbejdskraft til den pris, siger Mads Lundby Hansen.

Han understreger samtidig, at indvandrere ikke skal blive på det lave løntrin, men arbejde sig op ad lønstigen i takt med opkvalificeringen.