Indefrysning af grundskyld er socialt retfærdigt

At gøre det muligt for mennesker at blive i deres eget hjem er ikke alene udtryk for anstændighed og omsorg. Det er også rationelt. Et hjem er ikke kun et sted, man bor. Det er hjemmet, som minderne fra et langt liv knytter sig til. Det er hjemmet, som udgør den trygge ramme for tilværelsen. Det gælder også for børnefamilier, som regeringen ellers nærer stor bekymring for. 

For en ældre er tabet af en ægtefælle et hårdt slag. Tilværelsen ændrer sig radikalt. Ikke alene skal sorgen håndteres, men ofte melder der sig også et hav af finansielle spørgsmål, som kræver stillingtagen.

Er der råd til det hele? Er der penge til at blive i det tidligere fælles hjem, som var udgangspunktet for et trygt liv? Derfor er det godt og rigtigt, at ældre allerede har muligheden. 

Men hvad med de lavtlønnede? Det kan være dem med en løs tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan være kassedamen eller sosu-assistenten, der arbejder på deltid. Det kan være familien med en enkelt forsørger, som med det sidste af neglene klamrer sig til arbejdsmarkedet.

Bør de ikke også have en stabil tilværelse uden at skulle bekymre sig for, om huset ryger på en tvangsauktion, der er omkostningskrævende og ofte medfører tab for alle parter – og for husejeren tit er ensbetydende bundløs gæld, fordi huset ikke kan indbringe en ordentlig pris?

Her kommer indefrysningen af grundskylden ind i billedet som et fornuftigt tiltag.

De radikale kalder – ikke overraskende – forslaget for ”asocialt”. Jo, den kender vi. Det siger mere om de radikale, end det siger om forslaget. Er det ikke netop de radikale, der vil fjerne pensionen fra dem, som har lagt penge til side? Er det ikke de radikale, som vil erstatte menneskelig kontakt i hjemmeplejen med robotstøvsugere og brugerbetaling for ”de rige”?

Jeg er ikke i tvivl om, hvem der er asocial. Det Radikale Venstre ønsker i praksis at brandbeskatte pensionister langt ud over det rimelige. For brugerbetaling i alderdommen er reelt en klækkelig skatteforhøjelse i et land med nogle af verdens højeste skatter. Det underlige er, at de radikale tilsyneladende også sidder så fast i et opfattelse af, at boligejere er ”rige”. Men mange steder i landet er ejerboliger eller privat udlejning stort set de eneste boformer. 

Nej, lad dog også de lavtlønnede få mulighed for at indefryse grundskylden, så de kan blive i deres eget hjem. Det handler om anstændighed. Det handler om medmenneskelighed. Det handler om at spare samfundet for en række overflødige omkostninger, der opstår som følge af alt fra tvangsauktioner, over gældssaneringer og til fraflytninger med børn, som bliver revet op med rode og skal starte på en ny skole.