Enhedslisten angriber V-profiler i ny kampagne

Hvem gemmer sig bag Venstre?

Under den overskrift lancerer Enhedslisten nu en kampagne, der skal sætte fokus på partiformand Lars Løkke Rasmussen og en række andre Venstre-profilers manglende åbenhed om støttekroner.

PĂĄ hjemmesiden hvemgemmersigbagvenstre.dk, der netop er blevet offentliggjort, skriver Enhedslisten blandt andet:

”Venstre har et problem med åbenhed. Danmarks Liberale Parti modtager suverænt flest støttekroner fra virksomheder og arbejdsgiverorganisationer. 35 millioner blev det til ved valget i 2011. For at skjule, hvilke store selskaber, som betaler rekordstor millionstøtte til Venstre, bryder partiet loven og omgår systematisk reglerne for, hvordan man må donere penge til partierne.”

V afviser regeringens udspil

Kampagnen kommer dagen efter at regeringen – på baggrund af anbefalinger fra et ekspertudvalg – præsenterede sit udspil til en ændring af reglerne for partistøtte. En ændring, der blandt andet vil betyde, at partier og politikere vil skulle indberette navne på donorer, der støtter med mere end 10.000 kroner, samt oplyse det præcise beløb, de modtager fra donorerne.

Enhedslisten var hurtigt ude med ros og kaldte regeringens udspil for et ”fantastisk stort fremskridt”, mens Venstres næstformand Kristian Jensen mener, at forslaget ”rammer fuldstændig skævt”. Du kan læse interviewet med Kristian Jensen her.

Og det er på den baggrund, Enhedslisten nu lancerer kampagnen, understreger Søren Søndergaard, der er folketingskandidat for partiet og tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

- Langt om længe er der udsigt til at få gjort de her ting mere gennemskuelige. Og alle partier snakker om åbenhed, så man skulle umiddelbart tro, at det her var en smal sag. Men med Venstres næsten komiske modstand rejser det her jo spørgsmålet: hvorfor er Venstre så meget imod åbenhed?, siger Søren Søndergaard og fortsætter:

- Jeg har sådan set intet imod, at donorer bidrager til politiske kampagner. Problemet er, når pengestrømmene er hemmelige. Og når Venstre ikke selv vil fortælle vælgerne, hvem der opnår økonomisk indflydelse på deres politik, så må andre træde til.

Er det ikke ret hårde anklager, når I påstår, at donorer opnår økonomisk indflydelse på Venstres politik?

- Der er jo ikke nogen, der forestiller sig, at man betaler penge til et politisk parti, uden at det er for at gavne de interesser, man har. Og det er der i virkeligheden ikke noget odiøst i. Hvis en fagforening gerne vil forbedre dagpengesystemet til gavn for deres medlemmer, er det helt forståeligt, hvis de vælger at støtte et parti, der kæmper for det. Eller at en virksomhed, der mener, at de betaler alt for meget i miljøafgifter, støtter et borgerligt parti. Der skal bare være åbenhed om det.  

Søren Søndergaard understreger, at han gennem sit arbejde i Europa-Parlamentet er blevet bevidst om vigtigheden af åbenhed om pengestrømmene i politik.  

- Jeg har siddet i EU-parlamentet med folk, som fik 100.000-vis af kroner for at stille bestemte forslag. Det var der ingen, der vidste, før nogle engelske TV-journalister afslørede det. Der er behov for, at samtlige partier står sammen om at arbejde for, at sådan skal det ikke være i Danmark.

Vi er tæt på et valg. Burde I ikke lave kampagner om, hvad jeres egne politiske visioner er, fremfor at lange ud efter jeres modstandere?

- Jo, men vi mĂĄ bare konstatere, at det er Venstre, der kan blive forhindringen for, at vi kan fĂĄ vedtaget nogle ordentlige regler. Det er ikke os, SF, Socialdemokraterne eller Radikale.

Følg TV 2 Politik

FĂĄ seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion pĂĄ Christiansborg:

TV 2 Politik pĂĄ Facebook

TV 2 Politik pĂĄ Twitter