Gad vide, hvor mange politikere der har været alene med 16 børn

Har du prøvet at være alene med 16 børn på en stue i en daginstitution?

Jeg har, og jeg kan afsløre at det ikke er sjovt. Som den voksne føler man sig ekstremt utilstrækkelig, fordi man ikke har mulighed for at være der for alle børnene.

I de fire år jeg arbejdede som pædagogmedhjælper, skete det mere end en gang, at jeg gik hjem med en knude i maven, fordi det var fysisk umuligt at være der for alle børnene.   

Og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan børnene oplever det.

Det siger sig selv, at når en pædagog eller en medhjælper står alene med ansvaret for mange børn, og de tre skal have skiftet ble, en gerne vil puttes, og den sidste er kommet til skade, så er der bare ikke tid til sprogstimulering, til den gode samtale med forældrene og til at trøste.

Alle, der har stået i sådan en situationen, ved, at det virkelig ville være godt for børnene i landets daginstitutioner og dagpleje hvis der kom mere personale.

Og derfor er jeg kommet frem til, at ingen fra regeringspartierne nogensinde har stået i den situation.

Den såkaldte børneminister har tidligere på året udtalt, at regeringens børnepakke ikke kommer til at indeholde noget om normeringer, fordi at det nu skal handle om børnene.

Det er det værste sludder, jeg længe har hørt!

Der skal jo ikke laves bedre normeringer for de voksnes skyld, men for børnenes.

Det går den forkerte vej

Al forskning viser, at jo mere voksenkontakt, børn har, når de er helt små, jo bedre chancer har de for at klare sig godt senere i livet.

Desværre er det gået i den stik modsatte retning.

Siden midten af 80’erne er der blevet 58% flere børn pr. voksne i daginstitutionerne. Det svarer til næsten 12 børn pr. voksen i børnehaven. 12 BØRN!

Samtidig med at opgaverne er væltet ned over pædagogerne. Dokumentationskrav, lærerplaner og skemaer, der skal udfyldes, har taget tid væk fra arbejdet med børnene.

Færre voksne og mere tid med skemaerne er altså den værst tænkelige kombination for børnene.

Der er brug for, at vi handler nu og vender udviklingen.

Når et barn starter i skole, følger der nogle rettigheder med. Fx har vi en lov om, at der max må sidde 28 elever i hver klasse. På den måde er barnet sikret, at læren har tid til at hjælpe, og at der ikke er for meget larm i klassen. Den slags rettigheder findes ikke for børn, inden de starter i skole.

 Det er på tide, at vi på Christiansborg husker, at børn altså ikke bliver født som 6-årige, der skal til at starte i 1. Klasse. Børn skal også have ret til voksentid, når de er i vuggestue, dagpleje og børnehave.

Behov for en minimumsnormering

Vi har i Enhedslisten flere gange forsøgt at få flere penge ud på grøn og rød stue. Først i 2011 i finanslovsaftalen og senere i 2014, hvor det rent faktisk lykkedes at få øremærket 250 mio. til mere personale.

Men det er langt fra nok, og desværre ser vi også, at kommunerne har brugt pengene på meget andet end flere hænder.

Når så mange oplever dårligere normeringer, er det jo et tegn på, at det ikke virker at udmønte pengene på den måde, det er blevet gjort på indtil videre.

Jeg mener, at det er på tide, at vi sætter en stopper for nedskæringerne og laver en lovsikret minimumsnormering, hvor der max er tre børn pr. voksen i vuggestuen og dagplejen, og max seks børn pr. voksen i børnehaven.