EU-politikere vil give sig selv flere skattefrie blyantspenge

De får i forvejen 387.000 skattefrie kroner til kontorhold hvert år, men står det til Europa-Parlamentets største gruppe, EPP, skal EU-parlamentarikerne snart have flere af de såkaldte blyantspenge.

Det skriver Søndagsavisen.

Den konservative gruppe, EPP, foreslĂĄr, at EU-parlamentarikerne fra 2016 skal have 19.000 kroner mere om ĂĄret i blyantspenge, end de fĂĄr nu.

Men det mener den danske EU-parlamentariker Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti ikke er nogen god idé.

- Det vil være passende at holde tilbage, når resten af befolkningen skal gøre det. Det er absurd, at vi skal give os selv denne lønforhøjelse,” siger Anders Vistisen til Søndagsavisen.

Blyantspengene er et bidrag til at dække EU-parlamentarikernes udgifter til kontordrift. Det gives oven i en grundløn på cirka 60.000 kroner plus en række af tillæg.

Forslaget ventes at blive sendt til afstemning i slutningen af april, og lykkes det for EPP at overbevise S & D (den socialdemokratiske gruppe) om, at det er en god idé, vil der være et flertal i Europa-Parlamentet for at forhøje blyantspengene.

Der skal ikke afleveres bilag for blyantspengene, og de bliver heller ikke brugt til aflønning af medarbejdere, som sker via et andet budget. Og det vækker undren hos Anders Vistisen.

- Det endnu mere absurde er, at man udbetaler pengene ud i den blå luft uden at vide, om de havner i medlemmernes egne lommer, siger han.

Søndagsavisen har fået en kommentar fra EPP’s eneste danske medlem, Det Konservative Folkepartis Bendt Bendtsen, han skriver i en mail:

- Jeg mener ikke, at reglerne for midler til kontorhold skal ændres. Når der de senere år har været debat om at hæve disse midler, har jeg været imod – og det vil jeg også være, hvis nogen foreslår det igen, skriver han.

EU-parlamentarikernes løn

Grundløn: 59.866 kroner pr. måned. Heraf betales, hvad der svarer til almindelig dansk indkomstskat.

Dagpenge: 2.280 kroner dagligt skattefrit. Udbetales når et medlem er noterer ved et møde , og går til lejlighed i Bruxelles, hotel i Strasbourg og dobbelt husførelse.

Blyantspengene: Cirka 32.250 kroner skattefrit pr. måned. Der skal ikke afleveres bilag for pengene, og der står i vejledningen, at listen ikke er udtømmende, men pengene kan blandt andet bruges på kontorudstyr, fri telefon til ansatte med mere. I princippet kan man stikke pengene i lommen.

  • Varigheds- og afstandsgodtgørelse: MEP’erne fĂĄr en godtgørelse pr. km, de bor fra Bruxelles eller Strasbourg, hvilket cirka giver MEP’erne 2.500-5.000 kroner
  • udbetalt pr. mĂĄned – mĂĄ ikke forveksles med rejsegodtgørelse.

Møde uden for EU: 1.135 kroner pr. dag.

Eksempel på, hvad en MEP’er kan få udbetalt på en måned: 99.715 kroner efter skat, hvilket er mere end statsministeren.

KILDE: EUROPA-PARLAMENTET