Asyl-krig efter ny kampagne: FĂĄ overblikket her

Med Socialdemokratiets nye kampagne, hvor sætninger som ’kommer du til Danmark, skal du arbejde’ nu pryder adskillige annoncer og plakater, forsøger Helle Thorning-Schmidt at sætte streg under, at partiet fører en stram udlændingepolitik.

Fra borgerlige side er kampagnen blevet mødt med hånlige kommentarer, som at tiltaget ligner en  ’tidlig aprilsnar’ og er ’manipulation på højt niveau’.

Ifølge Dansk Folkeparti og Venstre er det nemlig nærmest til grin, at Socialdemokratiet forsøger at vinde de indvandre-kritiske vælgere, når regeringen gennem de seneste år har lavet lempelser på netop udlændingeområdet.

BTs politiske kommentator Søs Marie Serup var søndag morgen i NEWS-studiet til en analyse af kampagnen, du kan se i videoklippet herover. Efterfølgende spurgte vi Søs Marie Serup, om de borgerlige partier har ret i kritikken.

- Socialdemokratiet fĂĄr kritik fra Venstre og Dansk Folkeparti, som mener, kampagnen er til grin, fordi S ikke har lavet andet end lempelser pĂĄ omrĂĄdet. Har de ret?

- Det kommer lidt an på øjnene, der ser. Der er gennemført lempelser. Men V og DF siger, at der er gennemført 31 lempelser, og det kan man ikke sige, der er. For i nogle af de ting, som bliver talt som lempelser, er der også stramninger.

- Men der er nogle ting, der er blevet rarere for flygtninge og indvandrere. Man har blandt andet fjernet startydelsen og kontanthjælpsloftet, og det betyder rigtigt nok, at der er kommet 10.000 kroner mere om måneden til en flytning, der kommer til Danmark. Og det er i manges øjne jo en lempelse.

- Og modsat?

- Der er blevet strammet i forhold til det med, at man ikke kan få familiesammenføring, og at man kun får midlertidig opholdstilladelse. Her er der lavet stramninger i forhold til tidligere.

- Kan du kort beskrive, hvad regeringen har gjort i deres regeringsperiode?

- Hvis man skal sige det helt kort, så har de gjort det sværere at komme til Danmark og få familiesammenføring, men de har gjort sådan, at når man så er i Danmark, så er det rarere at være her som flygtning end tidligere.

- Der er sket flere lempelser end stramningerne. SĂĄ V og DF har ret i nogle af de ting, de siger, men de puster det mĂĄske lidt for meget op.

Vil være i sync med vælgerne

Ifølge Søs Marie Serup er den socialdemokratiske kampagne er forsøg på at sige det, som vælgerne ønsker. 

- Det er et spørgsmål, som har gjort ondt på partiet i mange, mange år. Nu har man fundet et sted at stå, hvor man kan komme i sync med vælgerne, for vælgerne er ret hårde på den her dagsorden. De forlanger en meget kontant håndtering af flygtninge og indvandrere.

- Man melder sig ind i det kor af politiske partier, der siger det, der er efterspørgsel på i befolkningen, så det handler egentlig mere om, at man ikke længere er ude af takt med befolkningen på det her spørgsmål.

Den nye kampagne lægger sig i kølvandet på det integrationsudspil, som regeringen præsenterede i onsdags. Udspillet 'Alle skal bidrage' har til hensigt at sende flere udlændinge ud på arbejdsmarkedet i stedet for at parkere dem på kontanthjælp eller andre offentlige ydelser.

TV 2 var i morges på Vesterport Station i København, hvor vi spurgte danskerne om, hvad de mener om socialdemokraternes nye kampagne: